- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Финска крива за прекид сарадње, одговорићемо на све антируске акције

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
Москва сматра да Хелсинки у потпуности сноси кривицу за прекид пограничне сарадње, а основаност планова Финске да постави ограду дуж границе са Русијом процениће сами грађани, изјавио је у интервјуу Спутњику директор Другог департмана Министарства спољних послова Русије Сергеј Бељајев.

„Узимајући у обзир конфронтационе акције Финске према Русији, руска страна је одлучила да раскине руско-фински међувладин споразум о унапређењу прекограничне сарадње две земље, потписан у Хелсинкију 13. априла 2012. године. У складу са тим, тренутно не постоји погранична сарадња Русије и Финске. Кривицу за то у потпуности сноси финска страна“, објаснио је Бељајев.

Дипломата је поручио да руске власти неће оставити без одговора све антируске поступке Хелсинкија.
Према његовим речима, након почетка специјалне операције Русије у Украјини, Финска „спроводи континуирану конфронтациону антируску политику“, подржавајући Кијев и испоручујући му оружје, као и пооштравајући санкциони притисак на Русију.
Бељајев је подсетио да су након ступања Финске у НАТО „прекинути традиционално активан билатерални политички дијалог на свим нивоима и блиски међуресорни контакти, а некадашњој развијеној трговинско-економској сарадњи нанета је ненадокнадива штета, пресечена веза међу регионима, укључујући градове-побратиме“.
Претходно, Финска је током викенда затворила четири од осам пограничних прелаза према Русији, под изговором да страхује од прилива нелегалних миграната, а на том потезу почела је и подизање ограда. Могуће затварање границе с Русијом најавила је и Естонија али и Норвешка, која признаје да нема проблема с нелегалним мигрантима.
У новом издању емисије „Од четвртка до четвртка“ погледајте како Запад чини све да победа Русије буде већа:
Систем Давидова праћка - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
СВЕТ
Никаква, па ни Давидова, праћка неће спасити Финску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала