- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Новаче, крајње је време да промениш спорт“

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаБогдан Обрадовић и Новак Ђоковић
Богдан Обрадовић и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
После новог историјског успеха Новака Ђоковића, најбољег тенисера света, Богдан Обрадовић, српски тениски стручњак, говорио је за Спутњик о завршном мастерсу у Торину и изузетној Новаковој сезони. Обрадовић сматра да Новак има мотивације да настави да ниже успехе, као и то да се Карлос Алкарас „истопио на његовој температури“.
Много тога је у претходне две године Новак Ђоковић морао да понесе на леђима, а да се не тиче тениса. Из Аустралије је депортован, у Америци му је било забрањено да игра, док је за све то време био главни негативац западних медија, све то само због одлуке да се не вакцинише.
Упркос свему што га је затекло, српски ас се ове године у Аустралију и Америку вратио тријумфално, а на крају је сезону окончао са седам трофеја. Управо то придизање одушевило је Богдана Обрадовића, Новаковог некадашњег тренера и бившег селектора Дејвис куп репрезентације Србије.
„Не знам на ком гориву ради, фантастичан је био целе сезоне.Успео је да се стабилизује, нема спољних разлога који утичу на њега. Пролазио је кроз пакао почевши од Ус Опена, одузимања поена на Вимблдону, депортација из Аустралије. Свеје то било много тешко, али овај повратак, овим Паризом и мастерсом у Торину показује да је за њега небо граница“, рекао је на почетку разговора Обрадовић.
С обзиром на досадашње сусрете и резултате, највећа конкуренција Новаку су у Торину требали да буду Карлос Алкарас и Јаник Синер. Од Италијана је изгубио у групној фази, али га је преслишао у финалу, док је лако савалдао и младог Шпанаца.
„Неколико пута сам се нашалио, крајње је време да промени спорт да би му неко наудио, да би успео неко да га победи. У тенису нема границе, практично за њега противник не постоји, једини противник је сам Новак, као против Синера, апсолутна доминација“, истакао је бивши Ђоковићев тренер.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
СПОРТ
Новак „нестао“ усред турнира и забринуо Иванишевића: „Нисмо знали шта се дешава“
Обрадовића импресионира чињеница да је Ђоковић и са 36 година способан да на завршетку сезоне подиже форму из меча у меч.
„Немам замерке на његову игру, подизао ја форму из меча у меч, више излази напред, напредовао је. Ми улазимо у децембар, крај сезоне долази Дејвис куп, а он има невероватну снагу, енергију, мотивацију толико година заредом. То су ужасни напори, памтимо сви дуге мечеве када је играо дубоко у ноћ, али и даље је ту и мотивисан је“. Одушевљен је Обрадовић.
Кикс против Синера могао је да га скупо кошта даљег пласмана, међутим Италијан је одиграо максимално против Холгера Рунеа и тако спречио изненађење.
„Знао је да ће Синер играти до краја, скупљају се бодови у тим мечевима, стало вам је да имате што више победа. Играчи као што је Синер сваки меч иду до краја нема калкулисања, не би били ту где јесу у осам најбољих.Нисам никад помислио да може да испадне“, сматра Обрадовић.
Када је реч о Карлосу Алкарасу, млади момка из Мурсије у Торину није стигао у сјајном форми. Био је префорсиран и исцрпљен, а као такав није могао да запрети српском асу.
„Мислим да су показали максумум у том ривалству. Ниво се подиже, све се више дају, све више постављају захтеве. Видело се да је Новак дао толико висок захтев, интезизет који је постигао , то је показатељ да Новак може да помера за по милиметар своју игру и то му доноси резултате. Алкарас то није могао, Алкарас је дошао до лимита и јако је тешко померити се. Сви памтимо Доминика Тима, најављен је био да буде у првих пет и истопио се, може то да се деси и Алкарасу. Он се топи на Новаковој температури“, истиче бивши селектор тениске репрезентације Србије.
Први рекет света наредне године жели још један корак даље, спреман је да напада нове рекорде, а посебну мотивацију даје му прилика да освоји олимпијско злато на Играма у Паризу.
„Ја мислим да су му резултати мотивација, то је хипотетичко питање. Може да освоји сваки Гренд слем плус су ту олимпијске игре па има мотивацију за такозвани „златни слем“, зашто да не, способан је за то. Тај мали проблем на Ролан Гаросу што је имао Рафаела Надала, сада Надал није игра дуго па нема ни ту врсту препреке, врата су му мало отворенија. Верујем у Новака јер јер је померао границе, спреман је, мотивисан и има огромну енергију“, поручио је Обрадовић.
Колико год ти Новакови успеси били историјски и значајнији за спорт, српски ас увек се сусреће са тамнијом страном односно звиждуцима и негодовањем. У Торину је знао да ће публика бити на страни домаћег тенисера, али Новака је иста атмосфера дочекала претходно и у Паризу.
„Мени није јасно зашто запад не цени нешто што се није појавило у историји спорта, сви треба да се поносе, треба му се дивити то је међународна ствар да неко оствари за један спорт то што је он. Један дизач тегова, Наим Сулејманоглу, низао је успехе и стотине хиљада људи излазило је на улице да га поздрави. Новака ће такође поздравити у Србији, али то треба да раде и људи широм света. Он је у свим земљама света освајао турнире, помера границе људског рода, зашто му се не дивити, радовати му се. Није ми јасно да га неко не подржава, генерално је планета кренула у погрешном правцу.Новак је сам рекао, звижде ми и нека раде тај свој посао, разумем их. Ја не разумем јер треба да му се диве и да сваки потез награде аплаузом, то је као у позоришту“, поручује српски стручњак.
Сезона за најбољег тенисера света није завршена јер се сели у Малагу где ће играти Дејвис куп. Србија се најпре у четвртфиналу састаје са ослабљеним тимом Велике Британије, а очекивања су велика и српски тим се нада титули.
Обрадовић би волео нову Салатару, али истиче и један проблем.
„Даће Бог, ја бих то момцима желео, ми смо требали да поновимо и те 2013. године, али за длаку нам је промакло и нисмо успели. Они су способни и спреми, ништа се није променило осим Новака који игра много боље. Биће уморан, али додатна снага и енергија даће му последње атоме. Очекујем добар резултат, али остали морају да се заложе прилично да се одигра други сингл добро. Највећи проблем је дубл имамо велики пробем, то може да буде меч одлуке , а ми немамо специјалисту. Рачуна се на сигуран поен код новака, али ако се деси кикс у другом синглу, ми имамо проблем у дубл. Треба пазити да се Новак не истроши. Треба увежбати трикове, сигурно дубл специјалисти против сингл играча имају предност, али ако Новак игра имаће и ти дубл играчи притсак. Шанса постоји, немамо такву моћ, али се нико неће предати“, закључио је Богдан Обрадовић.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
СПОРТ
Новак јасно и гласно поручио: Четири Гренд слема, олимпијско злато и рекорди – идем на све!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
СПОРТ
Иступи, прекрсти се и крени /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала