- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Права зима од краја децембра: Објављена прогноза која предвиђа другачије време него ранијих година

© Фото : Pexels/Photo by Eva Bronzini Мећава
Мећава - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
Популарни метеоролог Марко Чубрило објавио је данас своју дугорочну прогнозу за предстојећу зиму. Најхладнији период требало би да буде од краја децембра до око треће недеље јануара, а зима би могла да се продужи и на већи део марта уз натпросечне падавине на планинама и просечне у низијама.
Чубрило је на почетку анализе сумирао очекиване опште одлике зиме пред нама. Зима ће, како пише, бити знатно богатија падавинама у односу на неколико протеклих.
„Необична комбинација глобалних индекса (телеконекција) може условити велику непоузданост по дугорочној прогнози“, наводи он и наставља:

„Почетак зиме вероватно без раног налета хладноће. Док би почетак озбиљне зиме требало да уследи у негде око треће декаде децембра. Најхладнији период вероватно од краја децембра, па до око треће недеље јануара“.

Чубрило упозорава на „повећање вероватноћа наглог загревања стратосфере (SSW, sudden stratosferic warming)“ у другом делу зиме, посебно крајем јануара што би за последицу имало јачи налет хладноће у фебруару и могуће продужење хладног тренда времена већи део марта.
„Појава најјачих мразева је највероватније у првих две недеље јануара и средином фебруара. Планине би могле имати акумулације снега изнад просека, док би низије могле имати акумулације око просека. Дефицит снега у низијама почетком зиме, а могућ суфицит у њеном другом делу“, написао је Чубрило.
Целу сезонску прогнозу за зиму Марка Чубрила можете прочитати ОВДЕ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала