Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Столтенберг са Османијевом и Куртијем: НАТО ће наставити да чини оно што је неопходно

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и премијер тзв. Косова Аљбин Курти
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и премијер тзв. Косова Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је данас да је у Приштини са председницом и премијером привремених институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем разговарао о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.
"Добри разговори са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем о безбедносној ситуацији на Косову и у региону", написао је Столтенберг на друштвеној мрежи Икс.
Додао је да ће НАТО наставити да чини оно што је неопходно за одржавање безбедног окружења за све заједнице на КиМ.
"Захвалио сам трупама КФОР-а на њиховој кључној улози у очувању регионалне стабилности", навео је Столтенберг.
Столтенберг је раније данас изјавио да свако распоређивање такозваних косовских безбедносних снага на северу КиМ захтева сагласност КФОР-а, додавши да Алијанса очекује благовремене консултације о било којој акцији тзв. КБС или тзв. косовске полиције која би могла да утиче на регионалну безбедност.
"Деценије тешко стеченог мира не смеју да буду угрожене", рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за медије са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи у Приштини.
Он је додао да НАТО снажно подржава дијалог Београда и Приштине којим посредује Европска унија и позвао обе стране да се ангажују "у доброј вери".
Поздравио је најновије предлоге за формирање Заједнице српских општина, додавши да би то био кључни корак ка нормализацији односа.
"Ово би био кључни корак ка нормализацији односа, трајном миру и просперитету у региону", поручио је генерални секретар НАТО-а.
Он је навео да НАТО ради на ревизији свог војног присуства на Западном Балкану, што укључује КиМ и Босну и Херцеговину, рекавши да је НАТО већ искористио своје резервне снаге како би повећао војно присуство на КиМ након дешавања у Бањској.
"Сада разматрамо да ли треба да имамо трајније повец́ање како бисмо осигурали да ово не измакне контроли и како не би дошло до новог сукоба на Косову или у ширем региону. Урадиц́емо оно што је потребно", рекао је Столтенберг.
Истакао је да су дешавања у Бањској, 24. септембра, довела до забринутости да би "широко распрострањени сукоб" могао да се врати на Западни Балкан, додавши да је насиље неприхватљиво и да одговорни морају да буду кажњени.
"Учиниц́емо све што је неопходно да одржимо безбедно окружење и слободу кретања за све људе на Косову. Стабилност у региону зависи од тога да ли ће све стране изабрати дипломатију и поштовање постојећих обавеза у односу на насиље", навео је Столтенберг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала