- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Због недозвољеног пестицида забрањен увоз мандарина из Хрватске у БиХ

CC0 / Unsplash/ Karolina Kołodziejczak / Мандарине
Мандарине - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
Федерална управа за инспекцијске послове забранила је увоз у БиХ пошиљке мандарина пореклом из Хрватске, због утврђеног присуства пестицида хлорпирифоса, чија употреба је забрањена у пољопривредној производњи у земљи као и у ЕУ, саопштено је из Агенције за безбедност хране БиХ.
Увознику је, сходно важећим прописима, наложено враћање спорне пошиљке пошиљаоцу у земљу извозника, односно уништавање пошиљке уколико није могуће њено враћање, тако да наведена пошиљка не представља ризик по здравље потрошача у БиХ, истиче се у саопштењу.
На основу препорука Агенције, Федерална управа за инспекцијске послове, поред редовних службених контрола, спроводи и појачане мере контроле приликом увоза мандарина на евентуално присуство хлорпирифоса, преноси РТРС.
„Агенција за безбедност хране прати потенцијалне ризике пореклом из хране у нашој земљи и окружењу, те у сарадњи са надлежним инспекцијским органима предузима одговарајуће мере са циљем заштите здравља и интереса потрошача у БиХ“, истиче се у саопштењу.
Мандарине , ананас и поморанџе - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
ЕКОНОМИЈА
Заустављена пошиљка мандарина из Хрватске за Србију - уништена због присуства пестицида
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала