- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ДПС и све опозиционе партије потписале Споразум о одржавању пописа у Црној Гори

CC0 / rawpixel.com / Статистика
Статистика - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Пратите нас
ДПС и све опозиционе странке су потписале Споразум о одржавању пописа у Црној Гори од 30. новембра до 15 децембра, саопшто је лидер СД-а Дамир Шеховић.
“Непосредно прије доласка у студио потписао сам споразум, а видио сам да су то претходно урадили готово сви представници партија опозиција и националних савјета мање бројних народа. Потписивање споразума значи да су се политички актери обавезали да имплементирају контролне механизме који су у споразуму садржани. Уколико буду имплементирани прије 30. новембра попис може почети, уколико не – зна се шта нам је чинити”, навео је Шеховић у емисији “Другачија радио веза”.
Каже да су инсистирали да датум пописа споразумом не буде прецизиран.
Попис становништва у Црној Гори биће спроведен од 30. новембра до 15. децембра, предвиђено је предлогом Закона о измјенама и допунама закона о попису који је 16. новембра предат у скупштинску процедуру.
Споразум о попису се бави питањима проширивања пописних комисија, контроле уноса прикупљених података, израде софтвера за њихову провјеру, забране партијама да спроводе пописну кампању.
Приједлог споразума је послат након што је Спајић прихватио све захтјеве опозиције, а Монстат званично најавио нови јавни позив за пописиваче.
Предвиђено је проширивање пописних комисија са два нова члана опозиције и једним чланом вијећа мање бројних народа у градовима у којима су заступљени.
Опозиција је раније поручила да сада остаје да се види да ли се захтјеви и услови могу испунити до предвиђеног рока за почетак пописа, 30. новембар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала