Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хрватски шпијун у Србији ухавећен са рукама у меду, Загреб покреће дипломатски рат

© Tanjug / HINA/ Admir BuljubasicЗаставе Србије истакнуте у Загребу уочи посете председника Србије Александра Вучића
Заставе Србије истакнуте у Загребу уочи посете председника Србије Александра Вучића - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Пратите нас
Хрватске обавештајне службе већ десетак година шпијунирају по Србији што за себе, што за друге службе, и БИА то прати од првог дана, а протеривање њиховог дипломате због шпијунаже је само стављање тачке на те њихове активности. Поступак Хрватске и протеривање нашег саветника из њихове државе нема исту тежину, каже Божидар Спасић
Министарство спољних послова Србије одлучило је да у складу са чланом 9. Бечке конвенције, која регулише дипломатско-конзуларне односе, прогласи Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду, за персону нон грата у Србији због „документоване шпијунаже и врбовање за рад за хрватску службу“.

Дипломатски рат на видику

Хрватска је одговорила позивајући се на исти члан протеривањем саветника амбасаде Србије у Загребу Петра Новаковића. Он је такође проглашен персоном нон грата, али за разлику од Србије, Хрватска није имала објашњење за овај потез.
Из овога се да закључити да ће ионако затегнути односи две државе постати још затегнутији иако, како каже бивши припадник Службе државне безбедности Божидар Спасић, овде нема знака једнакости за упоређивање разлога и да је протеривање једног од највиших функционера Хрватске амбасаде у Београду велики дипломатски скандал, али за државу Хрватску.
„Чињеница је да је ово протеривање стављање тачке на дугогодишњу праксу, познату нашим безбедносним службама, оних који се баве шпијунажом и то у неколико праваца: прикупљање информација о стању у Србији, о војном и полицијском капацитету, људству, техници и кретањима, раду појединих делова власти и тако даље. Њихов циљ је био да се приближе нашим одређеним грађанима које су покушали да врбују ради стицања информација а које су касније користили и за своје потребе али и за друге службе, од НАТО па до других европских држава,“ каже он.

Циљ изазивање немира

Спасић истиче да Хрватска већ десетак година, према сазнањима наше Безбедносне информативне агенције (БИА) и других обавештајних служби, обавља шпијунске послове на нашем терену и подсећа да смо својевремено имали неколико хапшења наших грађана који су били део тог ланца и који су процесуирани и осуђени код нас, а неки од њих су нашим органима и одали начин сарадње и контакте са хрватском службом.
„Сви који су тада похапшени су одали ко су им били контакти и од тада па све до данас те особе су праћене. Неке од њих су блиске нашој опозицији, а циљ им је био да се током демонстрација или неких протеста још више „потпали ватра“ како би се немири проширили на целу земљу,“ сматра наш саговорник.
Он тврди да је наша служба врло брзо открила њихове намере и планове као и сараднике и успела да њихово деловање неутралише да се начини већа штета.

Докази црно на бело

„Наравно, наша служба је све то спречила на време… Јасно је да осим хрватске службе овде има и других који раде исти посао или бар то покушавају, али наши обавештајци знају њихова кретања и контакте. Хрватска се служила чак и уценама појединих грађана који имају и њихово и наше држављанство, или део породице која живи у Хрватској како би извукла или добила неке информације које су за њих биле битне, што је све изашло на видело,“ истиче Спасић.
Он није желео да се упушта у коментарисање изјаве која је пристигла их ХДЗ да су ово политичке изборне игре Србије јер, како каже, постоје и видео и аудио записи овог случаја.
Упркос тим доказима, званична Хрватска је врло бурно реаговала на протеривање свог дипломате и истакла да „у потпуности одбацује основу за протеривање акредитованог хрватског дипломате, као и да наведена одлука Републике Србије представља корак према погоршању међусобних односа, као и даљој дестабилизацији осетљивих регионалних политичко-сигурносних прилика у време када је стабилност на југоистоку Европе од изузетне важности за цео континент“.
Заставе Хрватске и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
СРБИЈА
Хрватски дипломата протеран из Србије због шпијунаже, Загреб „изненађен“
Загреб  - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
РЕГИОН
Хрватска протерала српског дипломату
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала