- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Сачувајмо Сињејевину“: Нова влада да што прије укине одлуку о успостављању војног полигона

Сињајевина - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Пратите нас
Из Грађанске иницијативе (ГИ) „Сачувајмо Сињајевину“ позивају Владу Црне Горе да што прије укине одлуку о успостављању војног полигона на Сињајевини и коначно нашу планину прогласи регионалним парком природе, чиме би исправила грешке претходних извршних власти.
“Вијест да се просторним планом Црне Горе Сињајевина помиње и планира као војни полигон је забрињавајућа, посебно имајући у виду да је поменути плански документ радио ресор којим је руководила партија која се профилише као еколошка. Умјесто да зелена партија штити екологију, на дјелу смо до сада имали само демагогију и празна обећања када је Сињајевина у питању, те стога од нове Владе и премијера Милојка Спајића тражимо да коначно поступи по захтјевима и жељама мјештана и Сињајевину развија као пољопривредно и туристичко добро, територију живота која ће хранити Црну Гору, а не територију смрти и уништења”, саопштено је из те иницјативе.
Како су истакли, очекују да ће нова Влада, заједно са надлежним министарствима, коначно чути глас народа, јер мјештани Сињајевине су већ небројену пута гласно и јасно рекли да не желе војни полигон.
“Осим народа вјерујемо да ће Влада чути и глас научне заједнице, оне из Црне Горе која је кроз студију Агенције за заштиту природе и животне средине казала да Сињајевина треба бити регионални парк природе, а њихову препоруку подржали су и научници са пет европских универзитета на недавно одржаној конференцији у Колашину”, наводе у саопштењу.
Сматрају да су преузете обавезе према било којим организацијама или савезима мање битне од обавеза према сопственом грађанству.
“Владу ове државе бирали су грађани, те стога у фокусу требају бити они, а не било ко други. Прије тих обавеза Црна Гора је преузела обавезе из Бернске и Архуске конвенције, које штите право грађана на здраву животну средину, али и саму животну средину, те њихово кршење може имати и правне последице по нашу државу. Такође, не смијемо заборавити ни Устав Црне Горе по којем је наша држава еколошка и по којем је грађанин носилац суверенитета, те самим тим тај грађанин треба бити питан, консултован и послушан. Исто тако Европска унија је у више извјештаја скретала пажњу и позивала на рјешавање проблема полигона на Сињајевини”, додају.
У ГИ Сачувајмо Сињајевину сматрају да скандалозним и неприхватљивим понашање војног врха који и даље инсистира на војном полигону на Сињајевини. Претходна Влада је на најигнорантскији начин занемарила захтјев који је подржало преко 70 НВО из Црне Горе да се представник Грађанске иницијативе Сачувајмо Сињајевину укључи у радну групу која је требала да „предложи наредне кораке за имплементацију Закључака Владе од 12.09.2019. године Влада, којима 74.590.381 м² планине Сињајевине уступљено на коришћење Министарству одбране за потребе формирања вјежбовно-стрелишног полигона Војске, или предложе ново адекватно рјешење за вјежбовно-стрелишну просторију на територији Црне Горе, у складу са критеријумима“.
Колико смо упознати та радна група је завршила свој рад, али је мимо сваке логике у њему опет главну ријеч водило војно лице, а не министарство екологије, пољопривреде или туризма. Рад те радне групе је био обучно бацање прашине у очи, те се исход очигледно унапријед знао.
“Сињајевина је власништво њених сточара била, јесте и биће, те стога било какве војне активности на њој нијесу добродошле, а у случају било каквих војних активности наш одговор неће изостати. Овог пута још оштрији, јер сматрамо да смо доста чекали и слушали обећања, вријеме је за ђела, а једино конкретно што ћемо прихватити је укидање одлуке о војном полигону и проглашавање Сињајевине регионалним парком природе”, поручују.
Како би се коначно ријешио проблем полигона на Сињајевини ГИ "Сачувајмо Сињајевину" упутила је данас позив на дијалог премијеру Милојку Спајићу, предсједнику Скупштине Андрији Мандићу, предсједнику државе Јакову Милатовићу, као и министрима одбране Драгану Краповићу, екологије Владимиру Мартиновићу, просторног планирања Јанку Одовићу и пољопривреде Владимиру Јоковићу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала