- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: САД осуђују само оне државне ударе у којима не учествују

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Вашингтон осуђује само оне покушаје преврата у светским земљама у којима саме Сједињене Америчке Државе не учествују, као што је било у Гамбији 2014. године, док истовремено, аналогна дешавања у Украјини америчке власти нису осудиле, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова на брифингу.
Током брифинга, Захарова је цитирала саопштење САД да Вашингтон категорички осуђује све покушаје освајања власти неуставним путем. Она је прецизирала да је то било саопштено поводом државног удара у Гамбији 2014. године.
Истовремено, дипломата је истакла да украјински Мајдан који се одиграо такође у то време, а након ког је уследила вишегодишња украјинска криза, САД нису удостојиле осуде.

„Зашто? Имам одговор на то питање. Зато што они осуђују само оне покушаје неуставних преврата у које нису умешани, а тамо где учествују и мешају се у унутрашња питања држава и спонзоришу исте те ‘револуционаре’, тамо не сматрају потребним да осуде, већ само говоре о демократији и сличном“, објаснила је Захарова.

Она је подсетила да је о смени власти у Украјини „било саопштено да је народ устао против омражене Владе и извршио демократску револуцију“.
Пре 10 година, 21. новембра 2013. године на Мајдану у Кијеву почели су протести који су довели до државног удара. Повод за масовне протесте била је што су тадашње власти обуставиле потписивања споразума са Европском унијом.
Демонстрације на Тргу независности у Кијеву, фебруар 2014. године - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
РУСИЈА
Подсетимо се до чега је довео мајдан у Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала