- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Састанак ОДКБ у Минску: Потписани важни документи

© Sputnik / Виктор ТолочкоПотписивање докумената на ОДКБ у Минску
Потписивање докумената на ОДКБ у Минску  - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Представници ОДКБ на састанку у Минску потписали су око 20 докумената, а усвојено је и саопштење о заједничким приступима осигуравању безбедности евроазијског простора, саопштио је шеф белоруске дипломатије Сергеј Алејник.
У Минску је одржана седница Савета министара спољних послова, Савета министара одбране и Комитета секретара савета безбедности земаља чланица ОДКБ. Са руске стране седници су присуствовали министар одбране Русије Сергеј Шојгу, министар унутрашњих послова Борис Гризлов и директор ФСБ Николај Патрушев.
„Након заједничке седнице одобрен је и потписан низ докумената у политичкој и војно-политичкој сфери, као и у области супротстављања савременим изазовима и претњама безбедности – око 20 докумената“, рекао је Алејник.
Како је истакао, два документа су од посебног значаја – први је изјава министара спољних послова ОДКБ о заједничким приступима осигуравању безбедности евроазијског простора „што је од посебног значаја у актуелној војно-политичкој ситуацији“, а други – заједничка одлука Савета министара спољних послова и Комитета секретара савета безбедности ОДКБ о листи додатних мера држава чланица ОДКБ, усмерених на осигуравање информационе безбедности ОДКБ.
„Ово питање добија на значају у контексту растућих изазова и претњи у виртуелном простору", оценио је Алејник.
Он је истакао да је ОДКБ организација одбрамбеног карактера, никоме не представља претњу и увек се залаже за дијалог са међусобним поштовањем и здрав разум.
Међутим, по речима белоруског дипломате, „на рубовима ОДКБ ситуација је веома напета“.
„На западном крилу долази до несразмерног и неоправданог гомилања војног потенцијала земаља чланица НАТО-а које су ионако заштићене чланством у блоку, вишекратно се повећавају војни буџети, број оружаних снага и њихова концентрација код наших граница. Одржава се велики број војних вежби, између осталог и у непосредној близини зоне одговорности наше организације. Истовремено, транспарентност се максимално смањује, иако се ми трудимо да покажемо отвореност“, објаснио је Алејник.
Како је додао, сукоб у Украјини остаје „болна тачка и главни дестабилизујући фактор у иточноевропском региону“.
Такође је истакао да неодговорна реторика једног броја западних политичара не доприноси обнављању дијалога о контроли наоружања.
Чланице ОДКБ се слажу да ситуација у сфери међународне безбедности наставља да се погоршава. Оне се залажу за окончање сукоба на Блиском истоку, а учесници састанка су се сложили да кризу треба решавати на основу резолуција УН путем формирања две државе.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
РУСИЈА
Путин најавио нови заједнички војни пројекат у оквиру ОДКБ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала