- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Поздрављамо хуманитарну паузу на Блиском истоку, има наде за деескалацију

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Москва поздравља договор Израела и Хамаса о четвородневној хуманитарној паузи, управо на то је Русија апеловала од самог почетка ескалације сукоба, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова за радио Спутњик.
„Одлука о хуманитарној паузи између Израела и палестинског покрета Хамас даје наду у могућу деескалацију сукоба“, оценила је она.
Захарова је додала да је важно да хуманитарна пауза не буде прекршена.
Дипломата је поред тога истакла посебне напоре Катара, усмерене на практичну реализацију апела светске заједнице за деескалацију конфликта.
Коментаришући сукобе у Украјини и на Блиском истоку Захарова је закључила да су Сједињене Америчке Државе уништавале међународне правне основе и средства за решавање сукоба у та два региона и да је то детаљ који спаја ове две кризе.
Председник Русије Владимир Путин позвао је јуче на ванредној седници земаља БРИКС да организација на уједињење напора међународне заједнице, усмерених на деескалацију ситуације, прекид ватре и потрагу за политичким решењем палестинско-израелског сукоба, а кључну улогу у томе могле би да одиграју државе БРИКС-а и земље региона.
Претходно је саопштено да су Израел и Хамас постигли договор који предвиђа четвородневно примирје у Појасу Газе. Хамас је пристао да пусти 50 жена и деце, док ће Израел ослободити 150 Палестинаца који нису осуђени за кривично дело убиства.
У наставку погледајте: Да ли је Хамас у Појасу Газе на ивици пораза, и зашто то изазива проблеме у Америци?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала