- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Геостратешка грешка“: Аустрија о проширењу ЕУ и предности Украјине над Западним Балканом

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Лидери Европске уније не треба да дају предност Украјини над Западним Балканом приликом одлучивања о почетку преговора о чланству у ЕУ, изјавио је у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ министар иностраних послова Аустрије Александар Шаленберг.

Према његовим речима, била би „геостратешка грешка да Европска комисија Западни Балкан посматра „под лупом“, а Украјину кроз „ружичасте наочаре“.

Истовремено, како наводи лист, министар је истакао да је важно учврстити Украјину и Босну и Херцеговину на орбити ЕУ како би се „супротставили утицају Русије“.
Одговарајући на питање да ли Аустрија разматра могућност стављања вета на почетак преговора о придружењу Украјине ЕУ, ако Босни и Херцеговини такође не буде дато зелено светло, Шаленберг је одговорио да дискусије „већ иду у исправном смеру“.
„Али, хајде да не стварамо проблем у региону који је чекао 20 година. Како је рекао премијер Албаније Еди Рама, надам се да ћу га правилно цитирати: 'Треба ли да почне рат на Балкану да бисмо привукли вашу пажњу?'“, додао је Шаленберг.
Он је такође истакао да се очекују „веома жустре дебате и ми желимо да сигнали буду исти у оба правца из геостратешких разлога“.
Како пише „Фајненшел тајмс“, аустријски министар је ватрени присталица постепеног проширења ЕУ. По његовом мишљењу, Европској унији је потребан други приступ овом питању. Ако се очува стари, онда „Украјина вероватно никада неће бити њен део... у одређеној мери“.
Претходно је ЕК препоручила да се отпочну преговори о ступању у ЕУ са Украјином и Молдавијом и условила усвајање преговарачких оквира тиме да Кијев и Кишињев морају да испуне неколико услова. Шефица ЕК Урсула фон дер Лајен истакла је да фактички рокови придружења Украјине и Молдавије ЕУ зависе од реформи и принципа додељивања чланства „по заслугама“.
Званичну одлуку о почетку преговарачког процеса разматраће шефови држава и влада на самиту ЕУ у Бриселу од 14-15. децембра. Ову одлуку морају једногласно донети сви актуелни чланови ЕУ.
У новом издању емисије „Од четвртка до четвртка“ погледајте како Запад чини све да победа Русије буде већа:
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
СВЕТ
Сијарто о придружењу Украјине ЕУ: То је апсурдно, прво државе Западног Балкана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала