- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Контролисани хаос“: ОДКБ јача војну сарадњу и упозорава на наоружавање НАТО

© POOL / Уђи у базу фотографијаЛидери ОДКБ
Лидери ОДКБ - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Лидери пет земаља Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) одржали су састанак у Минску током којег су сумирали резултате рада у протеклој години, разговарали о кључним питањима сарадње и међународним проблемима, а такође су означили правце даљег развоја организације.
Данашњи самит отворио је председник Белорусије Александар Лукашенко, земље која тренутно председава организацијом. Он је истакао да се протекле године брзо развијала геополитичка ситуација, што је пратио и распоред рада ОДКБ – у Белорусији су редовно одржавани важни догађаји: Савет Парламентарне скупштине, седнице статутарних тела на министарском нивоу, координациони састанак руководства релевантних структура за борбу против транснационалних претњи, а одржане су и војне вежбе.
„Наша организација остаје саставни елеменат осигуравања безбедности њених држава чланица и евроазијског региона у целини“, нагласио је Лукашенко.
Како је додао, циљеви који су постављени у новембру прошле године генерално су реализовани. Међу њима је јачање заједништва у ОДКБ и повећање значаја организације у систему међународних односа.
Председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев, говорећи о колективним претњама, предложио је да се доради регулаторни и правни оквир за оперативно распоређивање колективних снага ОДКБ.
„То се, конкретно, односи на несметан транзит контингената, летове војне авијације и друге аспекте“, прецизирао је он.
Лидер Киргистана Садир Жапаров је, са своје стране, истакао да нови документи ОДКБ већ омогућавају да се мировњаци укључе у операције УН.

Јача сарадња

Руски лидер Владимир Путин се сложио: целе године се активно радило, узимајући у обзир заједничке интересе.

Тиме смо у пракси допринели јачању кључне мисије ОДКБ као регионалне одбрамбене структуре одговорне за одржавање мира и стабилности на огромном евроазијском простору.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Владимир Путин
Председник Русије
Важно је и то што су се развијали контакти блока са „природним партнерима“: Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС) и ЗНД.
„Доследно се јачала сарадња између обавештајних служби и безбедносних органа. Конкретно, настављена је операција ОДКБ 'Плаћеник', чији је циљ сузбијање врбовања и пресецање канала за излаз грађана наших земаља ради учешћа у активностима међународних терористичких група“, рекао је Путин.
Почео је са радом и Координациони савет ОДКБ за биолошку безбедност, чији је задатак да спречи претње повезане са развојем и употребом биолошког оружја и осигуравање радијационе, хемијске и медицинске заштите.

„Партнери бурно реагују – њихов проблем“

Јерменија је одустала од учешћа у данашњем самиту ОДКБ.
„Јерменска страна наставља са радом, мултилатерални контакти у оквиру ОДКБ одвијају се у радном режиму“, рекао је генерални секретар ОДКБ Имангали Тасмагамбетов.
Међутим, Александар Лукашенко је осудио понашање Јеревана.

„То што неке наше колеге бурно реагују и приликом јавних обраћања и приликом предузимања акција провокативне природе – то је, пре свега, њихов проблем“, рекао је белоруски лидер.

Истовремено је изразио наду да ће ускоро успети да поразговара са премијером Јерменије Николом Пашињаном који је позван на састанке у оквиру ЗНД и Евроазијског економског савеза који ће бити одржани у Санкт Петербургу у децембру.

„Зауставите се“

На самиту је потписано 15 докумената, укључујући документа „О мерама за развој система за реаговање у кризним ситуацијама ОДКБ“, „О заједничком прес-центру ОДКБ“, „О начелнику Заједничког штаба ОДКБ“, „О успостављању медаље 'Заједно за мир'“.
Генерални секретар ОДКБ доставиће документа на потпис у Јереван.
„На дневном реду Савета колективне безбедности није било посебног питања о сукобу на Блиском истоку. Међутим, приликом разговора о актуелним проблемима међународне и регионалне безбедности, лидери држава су разменили мишљења о палестинско-израелском сукобу“, рекао је генерални секретар организације.
Лукашенко је објаснио:

То је такозвани контролисани хаос, немир – то је оно што желе САД и Запад. Истовремено, суседи из НАТО-а се убрзано наоружавају на западном крилу.

Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Александар Лукашенко
Председник Белорусије
Он је споменуо и друге претње.
„Није тајна да оружје, које се испоручује Кијеву, иде на црно тржиште“, прецизирао је белоруски лидер.
Лидер Киргистана је истакао да његова земља са дубоким саосећањем прати ситуацију на Блиском истоку и хуманитарну кризу у Појасу Газе. Он је позвао да се „предузму свеобухватне мере да се спрече жртве и насиље над цивилима, прекид борбених дејстава и хитан почетак преговарачког процеса“. Истовремено, председник Казахстана истакао је да су „догађаји око Појаса газе поделили светску заједницу на најмање два табора“.

Треба се зауставити док пожар рата није запалио све државе и континенте.

Новоизабрани председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев - Sputnik Србија
Касим Жомарт Токајев
Председник Казахстана
Данашњим самитом Белорусија приводи крају своје председавање у организацији. Након ње штафету преузима Казахстан – 31. децембра.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РУСИЈА
Путин: Земље ОДКБ против тероризма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала