- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Земље ОДКБ против тероризма

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Русија и друге земље Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) не прихватају тероризам у било којој његовој манифестацији и у било ком региону света, изјавио је руски председник Владимир Путин, говорећи на Савету за колективну безбедност ОДКБ.
Председник Русије саопштио је о извођењу операције „Плаћеник“ која се спроводи у борби против тероризма и навео да је доследно јачала сарадња између обавештајних служби земаља ОДКБ.
„Између осталог, настављена је операција ОДКБ ‘Плаћеник’ чији је циљ сузбијање врбовања и блокирање канала за излазак грађана наших земаља за учешће у активностима међународних терористичких група“, истакао је Путин.
Путин је додао да је наредни састанак о борби против биолошког оружја у оквиру ОДКБ планиран за децембар у Санкт Петербургу.
Он је напоменуо да је спречавање претњи повезаних са развојем и употребом биолошког оружја, обезбеђивање радијационе, хемијске и медицинске заштите у фокусу Координационог савета ОДКБ за биолошку безбедност.
Према његовим речима, заједничке активности земаља-чланица ОДКБ доприносе јединству држава и народа и „чува сећање на нашу заједничку историју и достигнућа“.
Путин је истакао да се проширује и војно-техничка сарадња између држава-чланица организације.
Захваљујући продуктивној сарадњи између министарстава спољних послова, министарстава одбране, савета безбедности и парламенатам, земље-чланице ОДКБ брзо су усагласиле ставове о актуелним политичким и војно-стратешким питањима, као и хитним регионалним и међународним проблемима, а такође су развиле контакте са Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС) и Заједницом Независних Држава (ЗНД), рекао је Путин.
Он је посебно указао на заједничке напоре који се улажу на унапређење колективних снага за брзо распоређивање и оперативно реаговање, ваздушних и мировних снага ОДКБ.
„Предузет је низ мера за одржавање борбене готовости, унапређење система управљања и повећања обучености војних кадрова“, прецизирао је руски председник.
У четвртак је у Минску одржан самит ОДКБ , коме су присуствовали сви лидери земаља-чланица те организације, осим премијера Јерменије Никола Пашињана, који је одбио да учествује на састанку.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РУСИЈА
Лукашенко: Потребно наћи нова решења за јачање безбедности земаља ОДКБ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала