- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Реакција из Српске: Хелез лажима покушава да изазове интервенцију против РС

© РТРСПортапрол СНСД Радован Ковачевић
Портапрол СНСД Радован Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Министар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез изнео је ноторне и гнусне лажи с циљем да оцрни Републику Српску у очима међународне јавности и покуша да изазове међународну интервенцију против Српске, рекао је данас делегат у Дому народа Радован Ковачевић.
Ковачевић, који је и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност БиХ Парламентарне скупштине БиХ, каже да је Хелез синоћ, изјавом да се на подручју Републике Српске, заједно са Русима, одржавају војни кампови за обуку и да су то паравојне формације, рекао глупости, лажи и халуцинације.
Он је подсетио да је Хелез пре нешто више од месец и по дана изнео лажи тврдећи да има обавештајне податке да се председник Републике Српске Милорад Додик неће одазвати на позив Суда БиХ и да ће побећи у Русији, што је демантовала и ОБА БиХ.
„Обавештајно-безбедносна агенција је рекла да не постоје никакви обавештајни подаци који указују на то. После тога је Хелез рекао да он има своје обавештајне податке. Подсећам да је сваки званичник дужан да о обавештајним подацима које има, обавести ОБА БиХ“, навео је Ковачевић на конференцији за новинаре у Сарајеву.
Ковачевић је рекао да Хелез када год има кризу, измисли обавештајне податке за које се увек утврди да су измишљотина и лаж.
Истиче да Хелезове тврдње о непостојању терористичких претњи и параџемата у БиХ демантују чињенице о више напада који су се догодили у БиХ.
„Нико никада из Републике Српске није дошао са Русима или било ким на територију ФБиХ и убио неког, него се у БиХ од потписивања Дејтона догодило више од десет терористичких напада. Тако је један помахнитали човек, узвикујући 'Алаху екбер' ушао у полицијску станицу у Зворнику и усмртио једног и ранио двојицу припадника полиције Републике Српске. То би требало да зна неко ко се представља као министар одбране у Савету министара. Исто тако је један помахнитали лудак, узвикујући 'Алаху екбер' у Рајловцу убио два припадника Оружаних снага БиХ, једног из Републике Српске, другог из ФБиХ“, навео је Ковачевић.
Нагласио је да су све активности Републике Српске потпуно легалне и законите и да МУП Српске спроводе активности као и све друге агенције у региону.
„Посебно забрињава када Хелез, користећи неко замишљено 'ми', тврди да могу некога или нешто елиминисати у Републици Српској. Хелез у Републици Српској не може елиминисати никог и ништа, осим сопствено право да икада крочи на територију Српске“, поручио је Ковачевић.
Он је подсетио да Хелез није врховни командант Оружаних снага БиХ, већ Председништво БиХ које све одлуке из области одбране доноси искључиво консензусом, уз обавезну сагласност српског члана.
„Када би Хелез покушао да донесе некакву нелегалну наредбу о некој активности или нападу у Републици Српској, био би одбијен од минимално две трећине официра и припадника Оружаних снага, а потпуно сам уверен и да међу овом једном трећином преовладавају рационални и нормални људи, за разлику од Хелеза”, навео је Ковачевић, пренела је РТРС.
Заставе РС - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РЕГИОН
Затражена хитна седница Извршног обавештајног одбора поводом навода о постојању војних кампова у РС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала