Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби на КиМ без права гласа - Приштина и Запад се плаше српских избора

© Tanjug / BOKIНа Косову и Метохији јутрос је почело гласање за републички парламент, а грађани ће своје бирачко право моћи да остваре на 90 бирачких места, која су отворена широм Косова
На Косову и Метохији јутрос је почело гласање за републички парламент, а грађани ће своје бирачко право моћи да остваре на 90 бирачких места, која су отворена широм Косова - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Приштина ни овога пута неће дозволити Србима који живе на Косову и Метохији да гласају на парламентарним изборима које организује Београд, а једино решење, како каже др Александар Лукић са Института за политичке студије, јесте да се нађе алтернативни начин да им се то омогући
Лукић не мисли да је Приштина та која је тако одлучила већ да су тако хтели њени западни ментори који на одржавање српских избора на КиМ гледају као на даљу присутност Србије у том делу.

Запад не жели присуство Београда на КиМ

„Приштина само извршава оно што јој је речено. Запад је тај који не жели да се на КиМ одрже избори јер у њиховим главама то значи да Космет и даље „припада“ Београду. Дакле, њих не занима ни Резолуција 12 44 ни људска права која се на ова начин крше Србима,“ каже Лукић.
Према његовим речима, Београд то не би требало да спречи да се на овај поступак жали свима надлежним међународним институцијама.
„Небитно што сви знамо како стоје ствари али требало би јавно на ово указати и Европској унији, и Америци али и Русији и Кини и Уједињеним нацијама. Наравно, нико посебно на Западу ту не би реаговао али би требало да остане негде што се каже „записано“,“ додаје на саговорник.
Лукић такође сматра да Београд у овом случају нема много опција.
„Можемо да отворимо пунктове у најближим местима уз КиМ у централној Србији како би наш народ могао да искаже своје право гласа на изборима. Друга опција је да просто пустимо да не гласају …“ напомиње Лукић.

Никог не занимају права Срба

Наш саговорник је такође уверен да ће Приштина правити проблем и онима који буду хтели да гласају у централној Србији, а сматра и да се ОЕБС и друге организације које би требало овим да се баве неће се ангажовати, иако би требало.
„Косово и Метохија ће се решавати у некој будућности која ће бити боља за нас па макар се привремено на КиМ и не одржавали наши избори. Ово је само још један вид притисак на нас како би Запад испунио свој циљ а то је да нас натера да признамо Косово и Метохију,“ каже он.
Подсећања ради, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је у Рашки са политичким и институционалним представницима Срба са Косова и Метохије о забрани Приштине да се на простору покрајине организује гласање на изборима заказаним за 17. децембар, чиме се, како је рекао, Србима директно крше сва гарантована права.
Представници Срба са КиМ пренели су Петковићу да је важно омогућити српском народу да искористи своје право гласа, а с тим у вези било је речи о даљим корацима како да им се омогући да искористе грађанско право да гласају 17. децембра.
Избори у Србији - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
СРБИЈА
Срби у Аустралији могу да гласају, а на српском Косову и Метохији - не
Блокада на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
СРБИЈА
Курти забранио помоћницима директора Канцеларије за КиМ улазак на Космет
Петковић са представницима Срба у Рашкој - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
СРБИЈА
Петковић са Србима са КиМ: Сачувати мир и стабилност ради опстанка и останка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала