- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Велики дан за српску војску: Руско летеће чудо – моћно се показало у Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићБорбени хеликоптери Ми-35П које је Србија набавила од Кипра
Борбени хеликоптери Ми-35П које је Србија набавила од Кипра - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Ово је велики дан за Воску Србије. Добили смо „летеће тенкове“ који су се показали веома ефикасним, посебно током специјалне руске операције у Украјини. Хеликоптер Ми-35 заиста је тенк који лети, јер у ратовима обавља посао до кога тенкови не могу да дођу због временског фактора. Врло су захвални за свако ратно ваздухопловство, а посебно за наше.
Овако за Спутњик испоруку 11 руских хеликоптера Ми-35 Војсци Србије коментарише пилот и ратни ветеран Бориша Мандић:
„Ми-35 је „летећи тенк“ и због тога што има веома моћно наоружање“.
На батајничком војном аеродрому изложено је свих једанаест хеликоптера у маскирним бојама Националне гарде Кипра, од које је Србија и купила летелице.
Хеликоптери су испоручени у неколико летова великог транспортног авиона Ан-124, јер реч је о великим летелицама које, поред тога што носе моћно наоружање, могу да носе и до 10 војника.
„Они су покретна, брза средства, јако брзо долазе у реон борбених дејстава, ефикасни су и врло, врло отпорни на ватру са земље. Посада је заштићена специјалним плочама које су урађене тако да се штити живот, како оператера оружја на предњем седишту, тако и пилота на задњем седишту хеликоптера. ПВО ракете земља – ваздух тешко могу да науде овој летелици“, објашњава Мандић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићБорбени хеликоптер Ми-35П имају митраљеско и топовско наоружање, али и противоклопне ракете
Борбени хеликоптер Ми-35П - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Борбени хеликоптер Ми-35П имају митраљеско и топовско наоружање, али и противоклопне ракете

Летећи тенк наоружан боље од копненог

Он додаје да пре свега треба истаћи богату палету наоружања коју имају хеликоптери Ми-35:
„Имају митраљеско, али и топовско наоружање на гондоли, а на носачима имају од 6 до 10 противоклопних ракета за дејство против непријатеља. Дакле, то је широка палета наоружања која дејствује врло једноставно и ефикасно. Много је добро што смо добили баш ову компоненту у нашем ратном ваздухопловству. Она нам је потребна за ситуцаију на југу и окружењу“.
Мандић додаје да су летелице моћне и зато што могу да дејствују у свим метео условима, дању и ноћу. За непријатеља, каже, Ми-35 је готово неухватљив.
„Летелица има и читаву палету ИЦ мамаца, система за пасивно ометање у ваздуху, има аутономну одбрану од ракета земља – ваздух са ИЦ навођењем. То је моћно борбено средство које ће итекако употпунити наше ратно ваздухопловство“, истиче наш саговорник.

Србија има пилоте за Ми-35

Упитан да ли Војска Србије има довољно пилота који би могли да управљају руским хеликоптерима, наш саговорник, који има богато искуство обуке пилота на авионима надзвучне борбене авијације, каже да имамо итекако способне пилоте који могу управљати хеликоптерима Ми-35.
„Сви пилоти који су имали било какав додир са хеликоптером кажу да су врло фини за технику пилотирања, лако их је савладати. Потребна је само кратка преобука. Без обзира на све изазове које има Војска Србије, ми за сада имамо довољан број искусних пилота који кроз кратак курс могу да уђу у борбено средство и да га ефикасно употребљавају. Имамо логистику, имамо техничку службу, а имамо и полигоне где се ови хеликоптери могу, не само испробати, већ и увежбавати са свим типовима оружја“, истиче Мандић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПилот на аеродрому Батајница
Пилот на аеродрому Батајница - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пилот на аеродрому Батајница

У Украјини показао сву моћ

Он додаје да се борбено дејство хеликоптера Ми-35 најбоље видело у Украјини. Руска Федерација га користи од првог дана специјалне војне операције.
„Такозвани летећи тенкови извршавају невероватно сложене задатке, како појединачно, тако и у формацијама. Зашто, лете на малој висини, користе препреке рељефа, брзо се појаве изнад објекта дејства, брзо дејствују и затим једнако брзо напуштају објекат дејства. Врло су моћни, јер имају невероватне тактичко–техничке и летачке карактеристике, пре свега у брзини, снази мотора и могућности промене висине и позиције“.
Током представљања летелица на батајничком аеродрому, председник Србије Александар Вучић рекао је да ће неколико хеликоптера бити ремонтовано, а неколико модернизовано.
Мандић је убеђен да и овај посао могу да обаве наши стручњаци.
Овај хеликоптер подводи се под појам одвраћања, много је добро да такво средство једна армија, наша Војска Србије, има у употреби. Важно је истаћи да је реч о новом средству, које даје сигурност.
„Верујем да се техничари, механичари и пилоти радују, најлепше је кад стигне ново средство, оно даје сигурност, а сам хеликоптер Ми-35 има врло ефикасан фактор такозване сигурности, како за посаду, тако и за све људе који раде на њему. Надам се да ће га млади пилоти користити ефикасно. Дај Боже, само у миру, не и у рату“, закључује ратни ветеран, пилот Бориша Мандић.
Пре четири године Војска Србије купила је од Русије и четири нова хеликоптера Ми-35М. Лете у 714. противоклопној хеликоптерској ескадрили са аеродрома Морава у Лађевцима.
Хеликоптер Ми-35П - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
СРБИЈА
„То је чудовиште од хеликоптера“: Вучић на војном аеродрому о пристиглим руским летелицама /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала