- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бивши бугарски министар: Немачка тоне због одбацивања руских енергената, повући ће целу Европу

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска застава, Софија
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Пратите нас
Немачка је у тешкој позицији и повући ће за собом остале земље Европске уније, изјавио је посланик у бугарском парламенту и бивши министар економије Румен Гечев за ТВ „Еуроком“.

„Подаци Евростата показују да се Европа налази у тешком положају, који се погоршава. По нас је лоше то што је немачка привреда у тешком стању, они сами изјављују да су на ивици економског колапса, јер неки производни сектори бележе пад већи од 15 до 20 одсто. Главни разлог за то је идиотска политика Европске комисије, којој доприноси и сама Немачка, односно немачка влада, одлуком да одустане од јефтиних руских енергената.“, истакао је политичар.

Гечев је нагласио да су Сједињене Америчке Државе уклониле најозбиљнијег конкурента и сада славе, јер се производња масовно измешта из Немачке

„Знате и сами да је у самој ЕУ између Француске и Немачке увек постојала пријатељска борба, али Париз, за разлику од Немачке, не зависи много од руских енергената. Она као мотор Европе клизи низбрдо, а индустрија најбрже пропада, оценио је он.

Према његовим речима, Влада Немачке је, притом објавила, да ће стегнути каиш и наставити да смањује буџетске трошкове.
Гечев је закључио да ће то само погоршати ситуацију.
„Није ствар само у Немцима. То је кључна економија ЕУ, која ће повући за собом све европске земље“, закључио је посланик.
Запад је због специјалне операције Русије у Украјини појачао санкциони притисак на Москву, што је довело до раста цена струје, горива и прехрамбених производа у Европи и Сједињеним Америчким Државама. Руски председник Владимир Путин рекао је да су јефтини и поуздани руски енергенти били конкурентна предност за Европу, због чега се и делимично одустајање од њих негативно одржава на њену привреду и становнике.
Гаспромова станица за дистрибуцију гаса - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
РУСИЈА
„Зато су на нули“: Путин о последицама покушаја одбацивања руских енергената у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала