- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Би-Би-Си на мети сопствених новинара: Пљуште оптужбе за дупле стандарде према цивилима у Гази

© AFP 2023 / Carl CourtЛого Би-би-сија на екрану у новој згради у Лондону.
Лого Би-би-сија на екрану у новој згради у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Пратите нас
Новинари британске медијске корпорације Би-Би-Си оптужили су ту кућу за пристрасност и двоструке стандарде приликом извештавања о ескалацији сукоба на Блиском истоку, рекавши да се више пажње посвећује израелским жртвама, пише „Ал џазира“, позивајући се на запослене у компанији. Међутим, Би-Би-Си одбацује све оптужбе.
У писму од 2.300 речи које је осам новинара Би-Би-Сија послало „Ал џазири“, они оптужују британску корпорацију за „двоструке стандарде“ у односу према цивилима“, с обзиром на то да не одустају ни од приче о наводним ратним злочинима Русије у Украјини.

„Би-Би-Си није успео веродостојно да исприча ту причу због пропуста и недостатка критичког приступа саопштењима Израела. Стога компаније није успела да помогне јавности да препознају кршења људских права која се догађају у Појасу Газе. Од7.октобра је убијено на хиљаде Палестинаца. Када ће тај број бити довољно велики да наша редакција промени став?“, питају се новинари у писму.

Британски новинари су објаснили да се у Би-Би-Сију речи „масакр“ и „зверство“ могу користити само у чланцима који се тичу деловања палестинског Хамаса што, по њиховом мишљењу, ствара привид да је та група једини извор насиља у региону.
Поред тога, новинари сматрају да напад Хамаса на Израел не оправдава убиства хиљада цивила у Појасу Газе, нити Би-Би-Си има право да то оправдава.
У писму се наглашава да британска медијска кућа често извештава о жртвама и губицима израелских породица, а скоро никада о палестинским. Новинари признају да је било свега неколико појединачних примера извештавања о судбинама Палестинаца.
Међутим, портпарол Би-Би-Сија одбацио је све оптужбе, истакавши да је компанија једна од ретких чији се новинари налазе у Појасу Газе и извештавају о дешавањима у региону. По његовим речима, компанија је пренела мноштво прича Палестинаца, а такође је преносила изјаве из прве руке од цивила, доктора и хуманитарних радника у Гази.
Подсећамо, према званичницима из Газе, у израелским нападима погинуло је више од 14.800 људи убијено је, укључујући око 6.000 деце и 4.000 жена.
Израел, Палестина, размена талаца - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
СВЕТ
УЖИВО Ослобођена прва група талаца; Бајден најавио могућност продужетка примирја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала