- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израел, Палестина, размена талаца - Sputnik Србија

УЖИВО Ослобођена прва група талаца; Бајден најавио могућност продужетка примирја

Пратите нас
Четрдесет девети дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израел и Хамас започели су четвородневни прекид ватре, уз најављено пуштање отетих израелских жена и деце, током дана. То је први прекид ватре од почетка рата у Појасу Газе.
Хамас је предао представницима Цвеног крста 13 израелских талаца, који се из Египта хеликоптерима пребацују у Израел. У замену за њих, ослобођено је 39 палестинских жена и малолетника, потврдио је портпарол катарског министарства спољних послова. Уз посредство Египта, ослобођено је и 11 тајландских држављана које је Хамас држао у Гази. Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је вечерас да је ослобађање прве групе талаца "само почетак процеса" и оценио да постоје реалне шансе да се продужи привремено примирје између Израела и Хамаса.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:00 24.11.2023
Израел добио списак талаца који би требало да сутра буду ослобођени
Израел је добио списак талаца које би Хамас требало да ослободи сутра, другог дана примирја, саопштио је вечерас кабинет израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.
Како се наводи у саопштењу, израелски безбедносни званичници обавестили су породице талаца, након прегледа списка, преноси Тајмс оф Израел.
Израелски Канал 12 преноси да се на новој листи налази 13 особа, исто колико и данас, али да је на новој листи више деце.
22:37 24.11.2023
Бајден: Данашње ослобађање само почетак, могући продужетак примирја
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да је ослобађање прве групе талаца "само почетак процеса" и оценио да постоје реалне шансе да се продужи привремено примирје између Израела и Хамаса.
"Очекујемо да ће још талаца сутра бити пуштено. И још дан касније, и још дан након тога. У наредних неколико дана, очекујемо да се десетине талаца врати својим породицама", рекао је Бајден и похвалио америчку дипломатију која, како је навео, стоји иза ослобађања 24 таоца.
Он је додао да неће стати док се сви преостали таоци у Појасу Газе не врате кући, преноси Гардијан.
Бајден је, обраћајући се новинарима са острва Нантакет у савезној америчкој држави Масачусетс, рекао да ће се о другом таласу ослобађања талаца знати у наредним сатима, додаје Ројтерс.
22:32 24.11.2023
Из Газе евакуисано 105 Руса
Авион Министарства за ванредне ситуације Русије долетео је у Москву са 105 држављана Русије и чланова њихових породица који су евакуисани из Газе. Међу њима је и 55 деце. Истиче се да је до сада из Газе у Русију евакуисано више од 760 људи, од којих је више од 360 деце.
21:43 24.11.2023
Израелска војска: У Израел се вратило и 11 странаца
Израелска војска саопштила је данас да се 11 страних држављана, који су данас ослобођени заједно са таоцима из Израела, вратило у Израел.
Портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари рекао је да су сви прошли иницијалну медицинску процену на прелазу Керем Шалом и да њихови животи нису угрожени, преноси Си-Ен-Ен.
Он је додао да ће се страни држављани састати са представницима својих земаља у ваздухопловној бази Хацерим, као и да ће бити пребачени у болнице.
Међу таоцима које је данас ослободио Хамас у оквиру договора са Израелом је 13 Израелаца, од којих неки имају двојно држављанство, десет држављана Тајланда и један Филипинац, саопштио је раније портпарол катарског министарства спољних послова.
21:21 24.11.2023
Хагари: Израелске снаге користе примирје да се припреме за следећу фазу
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) користе четвородневно примирје са палестинским милитантним покретом Хамас како би припремиле следећу фазу своје операције у Појасу Газе, рекао је данас портпарол ИДФ Данијел Хагари.
„Током дана примирја ИДФ ће завршити припрему и спремност за наредне фазе рата“, рекао је Хагари на редовном брифингу за новинаре.
Хагари је додао да је повратак талаца "морална дужност" Израела и да "не смемо заборавити да свако од њих још увек има члана породице или рођака који је убијен, или је у заточеништву у Гази".
У вези са споразумом о прекиду ватре са Хамасом и додатним таоцима који би требало да се врате у наредним данима, Хагари је рекао да је ово тек почетак.
„Ми смо на почетку процеса и спремамо се да наставимо са спровођењем договореног плана за повратак талаца", рекао је портпарол ИДФ-а.
21:00 24.11.2023
УН: У Појас Газе стигао највећи хуманитарни конвој од 7. октобра
Уједињене нације саопштиле су данас да је 137 камиона са хуманитарном робом истоварено у Појасу Газе, што је највећи конвој са хуманитарном помоћи који је стигао у ту палестинску енклаву од почетка сукоба 7. октобра.
"Током хуманитарне паузе која је на снази од јутрос, УН је успео да повећа испоруку хуманитарне помоћи у, и преко Газе", наводи се у саопштењу Канцеларије УН за координацију хуманитарних послова.
Како се додаје, данас је Појасу Газе испоручено 129.000 литара горива и четири камиона гаса.
"Стотине хиљада људи добило је помоћ у храни, води, медицинским потрепштинама и другим хуманитарним стварима од суштинског значаја", наводи се у саопштењу.
Како се додаје, 21 пацијент у критичном стању евакуисан је са севера Појаса Газе у оквиру велике медицинске операције.
За сада није познато где су ти пацијенти евакуисани, преноси Си-Ен-Ен.
Уједињене нације поздравиле су ослобађање 24 талаца из Појаса Газе и поново позвале на "хитно и безусловно ослобађање свих талаца".
20:55 24.11.2023
Лого Би-би-сија на екрану у новој згради у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
СВЕТ
Би-Би-Си на мети сопствених новинара: Пљуште оптужбе за дупле стандарде према цивилима у Гази
20:47 24.11.2023
Премијер позвао на формирање међународног фронта за признавање Палестине
Палестински премијер Мухамед Штаје позвао је данас на формирање међународног фронта за признавање палестинске државе и подршку њеном пуноправном чланству у Уједињеним нацијама и окончање окупације спровођењем решења о две државе.
"Мора постојати свеобухватно политичко решење на свим палестинским територијама, окончање окупације и очување јединства народа и палестинске земље", истакао је Штаје током састанка са португалским министром спољних послова Жоаоом Гомезом Кравињом и шефицом словеначке дипломатије Тањом Фајон у Рамали, пренела је агенција WАФА.
Он је навео да мора бити заустављена свеобухватна агресија Израела на палестински народ у Гази и на Западној обали.
"Напади окупационих снага и терористичких колониста на Западној обали морају бити заустављени. Постоји хитна потреба за међународном интервенцијом како би се ослободила палестинска средства која држи окупациона влада", истакао је палестински премијер.
Напоменуо је да је Израел одговоран за отварање свих прелаза за довођење хуманитарне помоћи у Газу, а не ограничавање на прелаз Рафа, као и за слободан повратак расељених у своје домове у северном Појасу Газе.
20:32 24.11.2023
Израел: Ослобођени палестински затвореници стигли на контролни пункт Бејтунија
Група од 39 ослобођених палестинских затвореника стигла је на контролни пункт Бејтунија, недалеко од Рамале, саопштила је вечерас Израелска затворска служба.
Група, коју чине палестинске жене и малолетне особе, ослобођена је из затвора Офер, Дамон и Мегидо у оквиру договора Израела и Хамаса о размени талаца, саопштила је Израелска затворска служба, а пренео Тајмс оф Израел.
19:27 24.11.2023
Влада Израела поздравила повратак талаца, Нетанијаху: Посвећени смо повратку свих
Влада Израела поздравила је данас повратак прве групе од 13 ослобођених талаца у Израел, а премијер те земље Бењамин Нетанијаху рекао је да је Израел посвећен повратку свих отетих талаца.
"Израелска влада поздравља повратак наших држављана", наводи се у саоштењу кабинета израелског премијера Бењамина Нетанијахуа које је објављено након што је прва група од 13 ослобођених израелских таласа ушла на територију Израела, преноси Тајмс оф Израел.
Из кабинета Нетанијахуа напомињу да је влада посвећена повратку свих талаца и несталих особа.
"Наши грађани су прошли иницијални лекарски преглед и њихове породице су именовани званичници обавестили да су се вратили", наводи се у саопштењу из кабинета израелског премијера.
Премијер Нетанијаху рекао је да је завршен потратак првих талаца - деце, њихових мајки и других жена.
19:24 24.11.2023
18:05 24.11.2023
Ердоган: Израел чини ратни злочин искључивањем струје, воде и хране
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио је данас Израел да је "починио ратне злочине" у Гази спречавајући да људи у опкољеној енклави имају приступ струји, води и храни.
„Израел, који чини ратни злочин искључивањем струје, воде и хране, покушава да спречи да се чује истина о угњетавању људи у Гази тако што ће прекинути њихову комуникацију споља“, рекао је Ердоган у видео поруци на Међународном самиту о стратешкој комуникацији (СТРАТКОМ) у Истанбулу.
Он је истакао да је Турска разоткрила бројне лажне тврдње Израела преко Центра за борбу против дезинформација, преноси Дејли сабах
17:37 24.11.2023
Катар: Из израелског затвора ослобођено 39 палестинских затвореника
Катарско министарство спољних послова саопштило је данас да је 39 палестинских затвореника пуштено на слободу у оквиру договора Хамаса и Израела о размени заробљеника.
Како се наводи, међу ослобођеним затвореницима су жене и малолетна лица, преноси Тајмс оф Израел.
У оквиру споразума о хуманитарној паузи, који су постигли Хамас и Израел, 39 палестинских затвореника у израелским затворима, укључујући 24 жене и 15 деце, премештено је из затвора Дамон и Мегидо у Израелу у затвор Офер на Западној обали.
Раније данас Хамас је ослободио 24 отетих цивила укључујући 13 Израелаца.
17:28 24.11.2023
17:27 24.11.2023
Израелска војска бацила сузавац на Палестинце који чекају ослобађање затвореника
Израелска војска је употребила сузавац како би растерала Палестинце испред затвора Офер у Рамали који чекају договорено ослобађање затвореника.
Како преноси агенција Анадолија, припадници израелске војске растерали су окупљене Палестинце користећи сузавац и шок бомбе, а Палестинци су одговорили бацањем камења на израелске снаге.
16:37 24.11.2023
Први израелски таоци стигли у Египат, Тајланђани већ у Израелу
Прва група од 13 израелских талаца, које је данас ослободио Хамас, ушла је у Египат преко прелаза Рафа.
Представници египатских власти преузели су израелске таоце од особља Црвеног крста и Црвеног полумесеца на прелазу Рафа, јавља Би-Би-Си, позивајући се на изворе у каиру.
Таоци ће бити одвезени до египатског аеродрома Ариш, на сверу Синаја, а одатле ће их Израелци хеликоптерима пребацити у једну израелску војну базу.
Поред тога, свих 12 тајландских талаца које је Хамас претходно ослободио, стигло је у Израел и на путу су за болницу Асаф Харофех.
15:39 24.11.2023
Хамас предао Црвеном крсту 13 израелских талаца
Палестински Хамас предао је данас прву групу израелских талаца Црвеном крсту, јављају израелски медији.
Међу ослобођенима је 13 особа, који су на путу ка прелазу Рафа на граници са Египтом.
Претходно је Хамас пустио и 12 тајландских заробљеника.
15:32 24.11.2023
Ослобођено 12 тајландских талаца из Газе
Премијер Тајланда Срета Тависин саопштио је данас да је 12 талаца, тајландских држављана, пуштено из Појаса Газе, док се очекује и ослобађање израелских талаца.
"Из Министарства безбедности и Министарства спољних послова потврђено је да је 12 тајландских талаца већ ослобођено. Службеници амбасаде су на путу да их прихвате", написао је Тависин на друштвеној мрежи X.
Он је то објавио након што су египатски званичници саопштили да су интензивни дипломатски напори Египта резултирали ослобађањем Тајланђана.
15:23 24.11.2023
Египат договорио пуштање 12 тајландских талаца
Египат се спрема да прими известан број израелских талаца које ће ослободити Хамас у оквиру споразума о примирју и размени талаца, договореног са Израелом уз посредство Катара и Египта, саопштила је данас египатска Државна информативна служба (СИС).
"Посреднички напори Египта довели су до ослобађања 12 тајландских талаца и 13 Израелаца, укључујући жене и децу, које држи Хамас", саопштила је владина Канцеларија за медије, пренео је Ројтерс.
Израел ће данас пустити на слободу 39 палестинских затвореника, од којих су 24 жене и 15 малолетних лица, у замену за 13 талаца које Хамас треба да ослободи из Појаса Газе, саопштио је раније данас палестински комесар за затворенике Кадура Фарес.
Затвореници, сви са окупиране Западне обале или Јерусалима, биће предати Међународном комитету Црвеног крста у израелском војном затвору Офер око 16 часова по локалном времену, рекао је Фарес за Ројтерс.
14:53 24.11.2023
Сиси: Будућа палестинска држава могла би да буде демилитаризована
Будућа палестинска држава могла би да буде демилитаризована и да у њој буду привремено присутне међународне безбедносне снаге које би пружиле гаранције и њој и Израелу, изјавио је данас председник Египта Абдел Фатах ал-Сиси.
"Казали смо да смо спремни да се ова држава демилитаризује, а могу постојати и гаранције снага, било да су то снаге НАТО, снаге Уједињених нација или арапске или америчке снаге, док не постигнемо безбедност за обе државе, палестинску државу у настајању и израелску државу", рекао је Сиси током заједничке конференције за новинаре у Каиру са шпанским премијером Педром Санчесом и белгијским премијером Александром Де Кроом, пренео је Ројтерс.
Политичку резолуцију која захтева форимирање палестинске државе на основу граница од 4. јуна 1967. са источним Јерусалимом као његовом престоницом, није било могуће реализовати, додао је Сиси.
Арапске нације су одбациле сугестије да би арапске снаге могле да осигурају безбедност у Појасу Газе након завршетка израелске актуелне војне операције против палестинске групе Хамас, која контролише Газу од 2007. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала