- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

СПЦ прва верска организација против које се предлаже стечајни поступак

© Sputnik / Лола ЂорђевићПравославни крст
Православни крст - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Пратите нас
Српска православна црква је прва од шездесетак верских организација у Хрватској против које се предлаже отварање стечајног поступка, изјавио је директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.
Штрбац је рекао да поступак против Митрополије загребачко-љубљанске неће бити настављен ако измири дуговања до 19. децембра, када је заказано рочиште у Карловцу где Трговачки суд има сталну службу на којем би могао да се прогласи стечај над овом митрополијом.
"Ако се отвори поступак па плате у било којој фази, што онда укључује и одређене судске трошкове, тај поступак се обуставља, нема потребе да се води", навео је Штрбац.
Он је указао да је раније, 4. октобра, одржано једно рочиште и да је судским решењем обустављен скраћени стечајни поступак над дужником СПЦ, односно Митрополијом који је покренут на захтев хрватске Финансијске агенције (Фина), а одлучено је да ће поступак настављен "применом општих одредаба стечајног закона".
Штрбац је напоменуо да се Стечајном закону Хрватске наводи да се предстечајни поступак може отворити када суд утврди "постојање претеће неспособности за плаћање", а она постоји ако се предлагачу учини да дужник неће моћи да по доспећу испуни постојеће обавезе.
Он је прецизирао да се поступак отвара услед бојазни да дужник неће моћи да измири дуговања, али им је остављено на вољу да то плате, те додао да му је интересантно што је позив за рочиште постављен на огласну таблу суда, јер се то чини када се не зна име дужника, а у овом случају је све јасно.
Штрбац је у изјави за Срну оценио да Митрополија загребачко-љубљанска има одређене приходе од своје имовине у Загребу, коју углавном изнајмљује, те да су спекулације да имају проблема са наплатом од дужника, преноси Танјуг.
Трговачки суд у Загребу, стална служба у Карловцу, за 19. децембар заказао је расправу на којој би могао бити проглашен стечај над Митрополијом загребачко-љубљанском у Хрватској.
Из СПЦ је саопштено да се од Митрополије тражи да измири дуг од 100.000 евра као надокнада за судске трошкове причињене током судске парнице коју је покренула због рушења резиденција митрополита загребачких, са музејском поставком и библиотеком 11. априла 1992. године.
У саопштењу је наведено да је СПЦ парницу изгубила, али да ће Црква, мада је пресуда неправична, тај износ платити.
Православна црква - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
ДРУШТВО
СПЦ: Судска пресуда у Хрватској неправична, православна црква претрпела штету и неправду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала