- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спрема ли се хапшење Додика: Очајнички потез Америке – хаосом би да спрече сопствену пропаст

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Пратите нас
Запад више од деценије иде низбрдо и губи своју моћ. Одбија да прихвати да се Русија вратила, Кина појавила и да настаје нови мултиполарни свет. Једна од последица тог одбијања јесте изазивање криза у свим деловима света, попут Републике Српске, где желе да ухапсе Милорада Додика. Америка мисли да ће изазивањем хаоса спречити своје пропадање.
Овако политиколог Срђан Перишић коментарише судски процес и потенцијално хапшење председника Републике Српске сагледава кроз историју односа његових претходника и Сједињених Америчких Држава. Није у питању хапшење Додика као појединца, већ председника српског ентитета у оквиру Босне и Херцеговине наводи Перишић уз подсећање да су многи Додикови претходници завршавали у затвору.
Први председник РС је завршио у затвору, други је такође био у затвору осуђен, неки су смењивани, попут трећег председника, четврти је хапшен. Дакле, није у питању појединац колико је спорна политика Републике Српске - да она опстане, објашњава Перишић за Спутњик.
© AFP 2023 / IGOR DUTINAБиљана Плавшић и Радован Караџић - архивска фотографија
Биљана Плавшић и Радован Караџић - архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Биљана Плавшић и Радован Караџић - архивска фотографија

Непостојеће кривично дело

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против Милорада Додика због непоштовања одлука високог представника Кристијана Шмита, односно непоштовања одлуке човека који не ужива никакву функцију нити је изабран за поменуто звање. Правници читав судски процес карактеришу као политички мотивисан пут без повратка и увод у велику политичку кризу.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
РЕГИОН
Додик: Суде ми они који су неоколонијална власт у БиХ
Додикови адвокати навели су да је председник РС оптужен за кривично дело које не постоји, будући да ни Кристијан Шмит није легално постављени високи представник, те да тиме његове одлуке не носе никакву тежину, нити су правно обавезујуће на било који начин.

Шта Сарајево и Америка имају заједничко?

Перишић верује да иза одлуке о најновијем прогону тренутног председника РС стоје два узрочника – унутрашњи и спољашњи. Унутрашњи фактор, односно Сарајево, нема сопствену политику и служи као гласноговорник Запада, док је спољашњи фактор, кога чине Запад, НАТО и Америка, кључ свега.
© AP Photo / Amel EmricБошњачке заставе на протесту у Сарајеву, 4. маја 2018. године
Бошњачке заставе на протесту у Сарајеву, 4. маја 2018. године  - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Бошњачке заставе на протесту у Сарајеву, 4. маја 2018. године
Запад је у великом глобалном сукобу са Русијом и, као што видимо, тај глобални сукоб губи. Они губе у глобалном рату на свим пољима – и у оружаном конфликту на подручју бивше Украјине и у економском рату и у дипломатском рату, али и у свим другим сегментима рата који они воде, попут медијског и пропагандног.
Када Запад уђе у рат против некога, објашњава Перишић, онда настоји да све који нису на њиховој страни сатанизује. Овај пут је Милорад Додик предмет те кампање, па га називају милитаристичким сепаратистом и реметилачким фактором на Балкану и у Босни.

На Западу ништа ново

Проблем са Додиком је, сматра Перишић, у његовој политици, односно у политици Републике Српске, која је уско повезана и компатибилна са руском геополитиком у Европи и на Балкану. Сам Додик не ради ништа што Срби нису радили у претходних двеста година и што и дан данас не раде, односно ослања се на једну велику силу, у овом случају на Русију. То, верује Перишић, западни фактор не може да му опрости.
У претходних двеста година многи српски политичари и политике које су настојале да се вежу или ослањају на руску спољну политику бивали су кажњавани и прогањани, тако да ове претње хапшењима нису ништа ново. Додик се три пута састао са Путином у ове две године од кад је почела специјална војна операција у Украјини. Он је једини Србин који се виђа редовно са председником Русије у тим билатералним сусретима, говори Перишић.
Са друге стране, поред рушилачких претензија домаћег, бошњачко-хрватског фактора, Запад је свих 28 година од како је потписан Дејтонски споразум, настојао да оспори и уништи Републику Српску.
Није дошла Русија на Балкан да дестабилизује некога. Русија у ових 28 година никог није нападала на Балкану, никад није вршила притисак ни на кога, нити је вршила притисак у БиХ на Хрвате или муслимане да раде било шта мимо Дејтонског споразума. Са друге стране, ми смо 28 година гледали како Запад руши Дејтонски споразум, на штету РС.

Ко губи, тај се љути

Перишић наглашава да глобални рат Запада против Русије разоткрива ко је ко и ко је где, односно ко је на чијој страни. Иако Запад губи рат у свим сегментима, он не прихвата ту чињеницу. Спутњиков саговорник сматра да моћ Запада, посебно САД, видљиво опада већ више од деценије, али да они још нису спремни да то и прихвате.
Овај глобални рат који гледамо, Запад губи и то у свим његовим сегментима. Међутим, он не прихвата ту чињеницу. Западу, посебно САД-у, моћ видљиво опада већ петнаест година, од 2008. године и велике светске финансијске кризе. Међутим, они то не прихватају и одбијају чињеницу да су се сада појавиле и неке друге силе. Русија се вратила, Кина је појавила и они то просто не прихватају јер не желе равнотежу снага, говори Перишић за Спутњик.
© Фото : YouTube/Skydio, snimak sa ekrana Америчка војска
  Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Америчка војска

Мала земља, а велики отпор великој сили

Перишић нема одговор на питање да ли ће Америка икад прихватити реалност да је сила у опадању и верује да баш зато покушавају да угуше отпор у свим тачкама на свету где отпора Западу има. У овом случају, то је Република Српска. Укидање РС за њих не би била велика победа, глобални рат би се наставио и то би само за Србе био велики пораз.
Ми сада гледамо и на Блиском Истоку и у региону Кавказа и ко зна где још на том ободу што га зовемо Евроазија, многе тачке где Американци могу да изазову сукоб. Овај покушај хапшења Додика и јесте покушај изазивања сукоба, као и очита дестабилизација Републике Српске, односно Босне и Херцеговине. Запад не удара на Додика зато што трпи поразе свугде, већ зато што жели да изазивањем и дестабилизацијом Босне и Херцеговине, као и других многих конфликата широм света, спречи стварање мултиполарног света. Запад, дакле, мисли да ће хаосом спречити своје пропадање.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала