- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Боро Драшковић: Награда Фестивала ауторског филма може и да вас усрећи и да вас расплаче

© Tanjug / Сава РадовановићБори Драшковићу уручена награда 29. Фестивала ауторског филма
Бори Драшковићу уручена награда  29. Фестивала ауторског филма  - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
Редитељу Бори Драшковићу вечерас је у МТС Дворани уручена награда „Поглед у свет: Војислав Вучинић” коју му је 29. Фестивал ауторског филма доделио за целокупан допринос филмској уметности.
„Драги Боро, овај комад дрвета и алуминијума вероватно није довољан да изрази сав Ваш допринос нашој култури који сте дали својим филмовима, представама, књигама, путописима, кроз генерације глумаца и редитеља које сте школовали, од којих су многи постали неки од наших највећих уметника и да не заборавимо и Ваш допринос Фестивалу ауторског филма у тешким деведесетим годинама када сте били председник директоријума фестивала и саветник за програм. Ја Вас ипак молим да примите ову награду, која је једногласна одлука свих нас који радимо овај фестивал“, рекао је ументички директор Фестивала ауторског филма Срђан Вучинић.
Драшковић, чији је филм „Хороскоп“ из 1969. био инспирација за плакат овогодишњег ФАФ-а, поздрављен је дугим аплаузом:
„Колико људи има, колико младих, невероватно! Колико осмеха, ово је невероватно! Хвала велико!, рекао је признати редитељ.
© Tanjug / Сава РадовановићБоро Драшковић: Награда Фестивала ауторског филма ми много значи
Боро Драшковић: Награда Фестивала ауторског филма ми много значи - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Боро Драшковић: Награда Фестивала ауторског филма ми много значи
Он је истакао да му признање много значи и због тога је смогао снаге да вечерас буде у МТС Дворани:

„Видите да сам непристојно дуго болестан, али морао сам да дођем да вам честитам велики празник, ваш фестивал, и да захвалим на овој награди. Заиста сам узбуђен. Био сам мало размажен кроз живот што се признања тиче, али ова награда ми је веома важна, јер када добијете тако нешто од људи са којима сарађујете, радите, из исте професије, онда је то нешто посебно. Војислав Вучинић је био мој пријатељ. Читав живот је посветио филму и на крају је основао овај храм филма. Зато ова награда може и да вас усрећи и расплаче. Срђан Вучинић на један зналачки начин тумачи овогодишњи фестивал са насловом 'Човек на путу'. Мислим да смо сви на путу. Не само редитељи и гледаоци, већ и оно биће које рађа бисер је такође на путу“.

Драшковић се присетио како је његов филм „Хороскоп" узбудио публику у Аустралији где је први пут приказан:
„И тада сам видео једног домороца са корњачом који је ишао на пројекцију. И питао сам се да ли ће осетити то што је Драган осетио, и што је ова корњача осетила. У Вијетнаму лептир трепне крилцима, а у Београду огромно гледалиште кроз знаке и значење корњаче на голим прсима Драгана Николића улази у грчки филм (Јадна створења, Јоргос Лантимос). Катарза, опет катарза, јер и катарза је опет на путу”.
Фестивал ауторског филма почео је синоћ српском премијером филма „Lost Country“ Владимира Перишића, а вечерас је на програму било остварење „Јадна створења” редитеља Јоргоса Лантимоса, добитник Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији.
Боро Драшковић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
КУЛТУРА
Боро Драшковић добитник награде за животно дело Фестивала ауторског филма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала