- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лицемерје Би-Би-Сијевих новинара: Што се нису бунили кад су лагали о Србији

© Фото : РТС/Снимак са екранаПомен радницима РТС погинулим у НАТО бомбардовању
Помен радницима РТС погинулим у НАТО бомбардовању - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
Рат у појасу Газе показао је лицемерје светских медија, Би-Би-Си није изузетак, али они који се жале на пристрасност и двоструке стандарде сопствене куће у односу према палестинским цивилима заборавили су колико су били пристрасни када су извештавали о рату у Југославији и бомбардовању наше земље. Због таквог извештавања Срби још увек страдају.
Ово за Спутњик, коментаришући оптужбе новинара корпорације Би-Би-Си, који су се побунили због уређивачке политике куће за коју раде, каже новинар Владимир Радомировић, уредник портала „Пиштаљка“ и додаје;
„Без обзира на чињенице које су видели на терену, сви новинари западних медија били су антисрпски расположени, а сада траже професионални приступ. Шта су радили током рата у Ираку?“.
Новинари британске медијске корпорације оптужили су своју кућу за пристрасност и двоструке стандарде током извештавања о сукобу на Блиском истоку. Они примећују да је већина пажње посвећена израелским жртвама.

Оптужили кућу за двоструке стандарде

Осам новинара Би-Би-Сија послало је „Ал Џазири“ писмо у коме оптужују кућу у којој раде за двоструке стандарде у односу према цивилима, кажу да се не одустаје ни од приче о наводним ратним злочинима Русије у Украјини.
„Компанија није успела да помогне јавности да препозна кршења људских права која се догађају у Појасу Газе. Од 7.октобра је убијено на хиљаде Палестинаца. Када ће тај број бити довољно велики да наша редакција промени став?“, питају новинари у писму.
© AP Photo / Hatem MoussaПојас Газе
Појас Газе - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Појас Газе
Радомировић у разговору за Спутњик прво изражава чуђење што су се побунили новинари куће која је, током сукоба у нашем региону била итекако пристрасна.
„Знамо и колико та пропаганда вођена од краја осамдесетих има утицаја на данашњи положај Срба, Србије и српског народа у целини. Овај рат је заиста показао двоструке стандарде разних великих медија, али нико од њих није реаговао кад је вођена ужасна кампања против Срба“.

Палестинце третирају као Србе

Коментаришући чињеницу да је рат на нашим просторима третиран као локални сукоб, а да се сада пред очима целог света брутално убијају цивили, хиљаде жена и деце, Радомировић каже;
„Ужасно је ово што се дешава, та тишина која долази од већег дела света је заиста ужасна, али опет кажем, све то дешавало и нама, па ти светски медији нису показали било какву врсту професионалности када су извештавали о сукобима у Југославији и коначно о бомбардовању Југославије 1999. године“, подвлачи Радомировић.
Он каже да је интересантно, али да га не чуди што су се колеге са Би-Би-Сија јавности обратиле баш преко „Ал Џазире“. То објашњава чињеницом да доста западних новинара ради за ту кућу, да је тако и настала, иако је пре свега пропагандно оружје катарске владе.
© AFP 2023 / AHMAD AL-RUBAYE Чак 79 одсто убијених од почетка америчке инвазије су били цивили
Људи - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Чак 79 одсто убијених од почетка америчке инвазије су били цивили

Најбољи пример рат у Ираку

Радомировић додаје да је најеклатантнији пример односа западних медија према сукобима на Блиском Истоку заправо био рат у Ираку;
„Тада је потпуно прихваћена званична верзија Сједињених Америчких Држава. Ни данас у западном свету немате представу колико је стотина хиљада људи убијено у Ираку због агресије Запада и колико је културно благо, у крајњој линији, опљачкано од стране запада у Ираку“.
Саговорник Спутњика каже да је свакако овакво непрофесионално извештавање, које има трајне последице, почело крајем осамдесетих и почетком деведесетих година, код нас.
„Кад се гледа из перспективе овога што се дешава у Гази и онога што се дешавало у Ираку, у Либији, Сирији, наш сукоб данас изгледа као један мали сукоб, али који је тада због превласти, премоћи Запада и непопустљивости Србије изазвао ту врсту лавине пропаганде према српском народу од које и данас страдамо сви ми“.
Би-Би-Си одбацује све оптужбе својих новинара. Портпарол те куће истакао је да је компанија једна од ретких чији се извештачи налазе у Појасу Газе. По његовим речима, пренела је мноштво прича Палестинаца, а такође је преносила и изјаве из прве руке од цивила, доктора и хуманитарних радника у Гази.
Лого Би-би-сија на екрану у новој згради у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
СВЕТ
Би-Би-Си на мети сопствених новинара: Пљуште оптужбе за дупле стандарде према цивилима у Гази
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала