- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Снег на планинама у Србији: Проблеми са струјом у студеничком крају, на Голији и Гочу

© Tanjug / OKSANA TOSKICКопаоник
Копаоник - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
У месту Рудно, на обронцима Голије, као и на Гочу, нападало између 30 и 40 центиметара снега. Без струје око 500 домаћинстава у краљевачком крају. Проблеми са струјом и у студеничком крају. Снег пада у и златиборском округу. Путеви проходни, на Златибору и у Новој Вароши највише посла за путаре.
Око 500 домаћинстава у краљевачком крају је без струје, телефонских веза и интернета, јавља дописник РТС-а.

Дечје одмаралиште на Гочу без струје

Око 280 ученика из Србије и Републике Српске налази се у дечјем одмаралишту „Добре воде“ на Гочу, где због квара на далеководима и даље нема струје.
Управник дечјег одмаралишта на Гочу Дарко Миловановић каже да снег пада од јуче, а да су проблеми са струјом вишегодишњи проблем.
„Укључили смо агрегатско напајање. Сналазимо се. Надамо се да надлежни реше тај проблем“, каже Миловановић.
Снег који је на Копаонику почео да пада синоћ, од 23 часа, достигао је 16 центиметара висине. Овога јутра измерено је 5 центиметара, видљивост је 600 метара и дува североисточни ветар.
Ниске температуре погодовале су производњи вештачког снега па су ноћас активирани и типови за вештачко оснежавање главних стаза у центру скијалишта.
„Ски опенинг“, манифестација која означава званични почетак зимске туристичка сезоне на Копаонику, биће организован од 7. до 10.12. уз бесплатно скијање првог дана за све посетиоце.
Ниво река је испод границе редовне одбране од поплава и поред кише која у том крају пада 36 сати.

У Златиборском округу снег слабог интензитета, очишћени прилази планинама

Снег слабијег интензитета пада јутрос на подручју Златиборског округа, а како су путеви на Златибору и другим планинским центрима тренутно чисти, јавно предузеће „Путеви Ужице“ прешли су на чишћење путева другог и трећег приоритета.
„Путеви Ужице“ покривају територије општина Прибој, Пријепоље, Нова Варош, Чајетина, Бајина Башта и територију града Ужица, где су за сада проходни путни правци првог реда.

„Током јутарњих часова снег пада слабијим интензитетом, па су путеви на Златибору, као и на другим планинским центрима као што су Златар, Јабука, Тара, Кадињача и Дебело брдо тренутно чисти и без снега, па смо прешли на чишћење путева другог и трећег приоритета“, рекао је Ален Мушановић из „Путева Ужице“.

Снег је током претходне ноћи највише проблема направио на Златибору где је била укључена и тешка механизација.
„Током протекле ноћи најтежа ситуација била је на територији Златибора где смо имали интензивне и јаке падавине, па смо морали да уведемо забрану теретног саобраћаја како не би дошло до саобраћајних колапса. Током ноћи укључивали смо додатне камиона за чишћење, али и тешку механизацију“, рекао је Мушановић.
У Рудну на Голији је до 30 центиметара снежног покривача. Саобраћај на тој планини функционише. До 40 центиметара нападало је на Гочу.
И у Рудну и у деловима Гоча нема струје, због кварова на далеководима.
Струје нема ни у студеничком крају. Висина снежног покривача је око 10 центиметара, снег се не задржава на коловозима и сви путеви су проходни, али влажан снег кида електрокаблове.
Снег се задржао у градовима и на подручју до 700 метара надморске висине, а на планинама га има и преко 15 центиметара.
Наранџасти метео-аларм, који означава опасно време, на снази је у југозападној, источној и југоисточној Србији, као и на Косову и Метохији.

Снег на КиМ, магистрални пут Приштина-Пећ скоро потпуно блокиран

На Косову и Метохији пао је снег, који је довео до скоро потпуне блокаде магистралног пута Приштина-Пећ.
На снимцима које је објавио приштински Репортери види се да је снег прекрио пут Приштина-Пећ, услед чега се аутомобили крећу отежано, док се камиони уопште не крећу.
Чистача снега нема на том путу, наводи Репортери.
Временска прогноза - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
ДРУШТВО
Време данас: Ветровито и хладно, биће снега
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала