Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бошко Обрадовић: Против смо техничке владе која је за француско-немачки ултиматум и санкције Русији

© Sputnik / Бранимир МаксимовићБошко Обрадовић
Бошко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Национално окупљање нуди бирачима трећи пут између бивше и садашње власти, а после избора спреман је да сарађује са свим суверенистичким и државотворним снагама које одбацују француско-немачки ултиматум, поручује Бошко Обрадовић, један од лидера тог блока и председник Двери.
Формирање Националног окупљања које су иницирали Двери и Заветници, најбољи је доказ да су те две странке за обједињавање и укрупњавање свх патриотских и државотворних снага, што је, како каже Обрадовић за Спутњик, постављено као циљ још пре годину дана кад је први пут покренута прича да следи француско-немачки ултиматум о признању лажне државе Косово.
„Нама је то био сигнал да превазиђемо било какве сујете или разне ситне разлике између веома сродних идеолошки политичких опција, у то време и данас парламентарних политичких странака патриотске опозиције“, истиче лидер Двери и додаје да је он лично био највећи заговорник да се такав фронт направи као предизборни блок што је и урађено са Заветницима, али да неки други за то нису имали слуха.

Фронт са онима који деле кључне ставове

Верујем и надам се, поручује Обрадовић, да ће то после избора морати да буде једна колона. Он подсећа да је Национално окупљање добило подршку истакнутих интелектуалаца као и низа патриотских покрета.
„То говори да је реч о ширем савезу и фронту у који су позвани сви који деле неколико наших кључних ставова: одбрана и очување КиМ у саставу Србије, „не“ санкцијама Русији и „не“ чланству у НАТО, пуна подршка Републици Српској и свим Србима у региону и расејању, економски патриотизам и еколошки патриотизам. Ове последње две ставке су посебно важне. То значи подршку домаћој привреди и пољопривреди уместо страним компанијама и то значи очување наших природних ресурса у нашим рукама, а не било каква експлоатација наших богатстава зарад богаћења страних компанија а на штету заштите наше животне средине и здравља нашег становништва“, прецизира Обрадовић.
Он објашњава да је Национално окупљање трећи пут у српској политици и избор за све оне који не желе ни актуелну, али ни бившу власт, а верује да има потенцијал да после избора постане друга по величини снага после СНС и постане пресудан чинилац за формирање будуће власти на свим нивоима.
На питање, с ким је Национално окупљање спремно да се удружује после избора, Обрадовић каже да то могу бити апсолутно све оне политичке снаге и изборне листе које јасно и гласно кажу да су против француско-немачког споразума и да би га одбациле у целости и одмах.
„Све листе које се определе у том правцу су наши будући партнери и у том смислу ја бих и кандидовао пред ове изборе ту врсту изјашањавања свих учесника на изборима. Немојте да буде пре избора – нисмо за санкције Русији, а после избора смо за санкције Русији. Хајдемо сви да се определимо одмах и да се зна ко је на којој страни“, каже Обрадовић.

Техничка влада само ако је јасно дефинисана

Наш саговорник одговара и на питање да ли је могућа постизборна сарадња Националног окупљања са блоком Србија против насиља.
„Врло прецизно, што се тиче републичког нивоа власти апсолутно је неприхватљиво наше учешће у било којој влади која је за француско-немачки ултиматим или за увођење санкција Русији. Ако буде такве владе ми у њој бити нећемо.“
Опрезан је и према техничкој влади и упозорава да би и њој Запад могао да испостави примену француско-немачког споразума и зато сматра да би у том смислу морао јасно да се дефинише њен мандат.
„Ако правите било какву техничку владу са било ким, уопште не лицитирам сад о каквој се ради и са киме, ви онда морате да се унапред определите о француско-немачком ултиматуму и да кажете: у наредних годину дана за време трајања техничке владе која треба да припреми слободне и поштене следеће изборе и да реши било који други текући проблем, француско-немачки споразум је сављен ад акта, није тема. Неће се примењивати, одбацујемо га или стављамо мораторијум на бављење том тематиком. А не да нам нека нова техничка влада испод жита и на мала врата убаци примену француско-немачко споразума“, упозорава Обрадовић.
Објашњава и модалитет евентуалне сарадње с другим политичким актерима у Београду: са свима можемо да разговарамо само око подршке нашем кандидату за градоначелника проф. др Ратку Ристићу.
„Видећемо каква ће бити постизборна комбинаторика, али ми свакако нећемо правити никакве непринципијелне коалиције и нећемо продавати 10 година беспрекорне биографије покрета Двери зарад чега, зарад кога? Ми сматрамо да има смисла улазити у власт само ако та власт ради заиста у интересу народа и државе, а не да бисмо ми добили неко јавно предузеће или неко министарство. Нисмо због тога ушли у политику.“
Како каже, Двери откад постоје нису мењале своје ставове – чекају промену геополитичких времена која је већ почела и у којој суверенистичке снаге побеђују широм света, и позива бираче да прате тај талас.
„Сматрамо да наше време, време суверенистичких, патриотских и државотворних снага тек долази јер грађани Србије постепено схватају да није Запад једина страна света - постоји исток, север и југ. Да није ЕУ или НАТО једина политичка снага - постоји и БРИКС, и да је чак БРИКС и по броју становника, и по војној, политичкој и економској моћи, по природним ресурсима јачи део планете. Као што ни већина држава планете није признала косовску независност. Дакле, ми имамо простор за потпуно ново дипломатско деловање. И то је наша нова спољна политика – сарађиваћемо привилеговано најпре са онима који нису признали косовску независност, а онда са онима који са нама желе економску сарадњу“, објашњава Обрадовић који верује да је чланство у ЕУ за Србију завршена прича и да не треба губити време на њу посебно из угла уцена да наша земља на том путу треба да се одрекне националних и државних интереса.

Решавање косовског питања само у СБ УН

Уверен је да се косовско питање може решити само ако се врати у СБ УН:
„Немамо шта да разговарамо у Бриселу. Једино место на коме можемо да разговарамо о КиМ је СБ УН где имамо савезнике у Русији и у Кини и у УН где је више од половине држава против косовске независности. Ми морамо инсистирати на томе да Русија буде део преговора о КиМ. Без тога немамо шанси.“
Обрадовић верује и да Србија треба да тежи да буде најмање посматрач у БРИКС а можда и прва европска земља члан тог блока.
„Морамо да имамо потпуно нову проактивну дипломатију која би понудила алтернативе. Јер мења се геополитички свет. Отишли су Американци из Авганистана , отићи ће и са КиМ. Није више то тај униполарни свет у коме је Америка једини светски полицајац који интервенише, бомбардује, пљачка и ради шта хоће где хоће. Нису то могли у Сирији , нису то могли у Украјини, ускоро неће моћи ни на Балкану. Наше време долази, треба показати стрпљење и треба показати челичну одбрану КиМ у свим сферама“, каже на крају Бошко Обрадовић.
РИК - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2023
СРБИЈА
ИЗБОРИ 2023 Коначан број бирача 6.500.666, број бирачких места 8.273
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала