- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Представа о сјају и беди позоришта: Сањао сам да сам се пробудио

© Фото : Спутњику уступило Народно позориште/ Маријана ЈанковићПредстава "Сањао сам да сам се пробудио" у Народном позоришту у Београду
Представа Сањао сам да сам се пробудио у Народном позоришту у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Представа „Сањао сам да сам се пробудио”, по тексту Жељка Хубача, у режији Дина Мустафића, биће премијерно изведена у 29. новембра на Сцени „Раша Плаовић“.
Комад говори о животу у једном позоришту посредством четири жанра који се крећу од фарсичне структуре, преко мелодраме, историјског каламбура до водвиљске игре, заокружујући слику наше, и не само позоришне стварности.
„Написао сам комад о позоришту, о томе колико и коме оно значи, а коме не, о његовој друштвеној позицији, субверзивности, сјају и беди, о ономе што је у њему лепо и ружно, о страсти која га ствара и обести која га разара, о уметничкој сујети и безрезервној љубави, о снази оних који у њега верују и који му се дају чак и када му не верују, о театарским утилитаристима и духовницима“, каже Жељко Хубач.
Редитељ Дино Мустафић, наглашава да је заједно са глумачким и ауторским тимом представе настојао да покаже како и у „театарском деилузионизму има књижевне и сценске лепоте, својеврсне утопије позоришног простора као паралелног света у којем ми као актери проживимо добар део нашег животног века“:
„На крају крајева, верујемо да театар то све јесте, и треба да буде - да ниједан уметник не сме изгубити наду да његова представа може променити ток ствари на боље“.
© Фото : Спутњику уступило Народно позориште/Маријана ЈанковићКомад говори о животу у једном позоришту
Комад говори о животу у једном позоришту  - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Комад говори о животу у једном позоришту
Драматург Ђорђе Косић истиче да је позоришни процес на овом тексту представљао ретку прилику да се кроз један домаћи, савремени драмски текст истражи граница између стварности и позоришта – позоришта не само као уметничког облика већ и институције, са свим својим лепотама и баналностима:
„Спој стварности и театралности омогућио је јединствену синергију, која је у концу изражена у једном еклектичном позоришном изразу између стварности и драме, јаве и сна“.
Сценограф је Јасмина Холбус, костимограф Марина Меденица, композитор Ирена Поповић, Никола Кљајић је асистент редитеља и монтажер видео материјала, Иван Мирковић корепетитор и асистент композитора, а Љиљана Мркић Поповић је била задужена за сценски говор.
© Фото : Спутњику уступило Народно позориште/Маријана ЈанковићКомад о страсти која ствара позориште и обести која га разара
Комад о страсти која ствара позориште и обести која га разара  - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Комад о страсти која ствара позориште и обести која га разара
Улоге су поверене Јовану Јовановићу, Душану Матејићу, Анастасии Мандић, Сузани Лукић, Нини Нешковић, Николи Вујовићу и Слободану Бештићу, док се сопран Катарина Јовановић појављује као специјална гошћа.
У представи учествују и чланови хора „Смиље“.
Прва реприза биће одржана дан касније, у четвртак 30. новембра.
Ненаду Јездићу награда Раша Плаовић - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
КУЛТУРА
Народно позориште прославило 155. рођендан, Ненаду Јездићу уручена награда "Раша Плаовић"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала