- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Народно позориште прославило 155. рођендан, Ненаду Јездићу уручена награда "Раша Плаовић"

© Sputnik / Маша РадовићНенаду Јездићу награда "Раша Плаовић"
Ненаду Јездићу награда Раша Плаовић - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Доделом награда, плакета и похвала заслужним појединцима и ансамблима, Народно позориште у Београду прославило је данас на Великој сцени свој 155. рођендан.
Награду „Раша Плаовић“ за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама у сезони 2022/2023, управник националног театра Светислав Гонцић уручио је Ненаду Јездићу за улогу Боре Шнајдера у представи „Развојни пут Боре Шнајдера“ Александра Поповића, у адаптацији и режији Егона Савина и продукцији Југословенског драмског позоришта.
Жири је истакао да „умешно ујединивши своју глумачку вештину и сценску харизму са специфичним хумором, иронијом и језичким богатством Александра Поповића, Јездић је лик Боре Шнајдера интерпретирао уверљиво, прецизно, размаштано и доследно - једном речју, бравурозно“.

„У животу сваког глумца јако је важно да током сазревања, глумачког узрастања, поред себе има и ради са редитељем који некада верује више у тебе него што си ти кадар да сам верујеш у себе. Егоне, хвала ти. Живео нам још сто година“, рекао је Јездић примајући награду.

Он се присетио и свих оних са којима је радио или који су га инспирисали, а нису више међу нама:
„Овај дан и овај повод сматрао бих недореченим, недовољним, а да се данас у контексту ове привилегије обраћања не подсетим силних одлазака и губитака наших драгих људи, великих уметника, великих инспиратора, да и себе и вас не позовем на једно молитвено, тихо сећање на све који нису са нама. Ја ћу оних који ми први падну на памет, свако од вас нека изабере неког свог. Мислим да ће то бити лековито нама поготово, а и њима. Ја се овом приликом сећам и Јагоша и Лауша и Глогија и Маринка и Драгана Николића. Од Чича Илије Станојевића преко Раше Плаовића, Петра Банићевића, Петра Краља, Циге Миленковића, до свих који нису са нама, а који су нас инспирисали и учинили да смо данас овде и славимо 155 година националног театра“.
© Sputnik / Маша РадовићНенад Јездић награђен за улогу Боре Шнајдера
Ненад Јездић награђен за улогу Боре Шнајдера - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Ненад Јездић награђен за улогу Боре Шнајдера
Феномен времена је, сматра, неухватљив и нама непознат и недокучив:
„Хајмо макар мислима да му се супроставимо, јер то што су сви они учинили за нас, заправо нас је довело овде на 155 година. А, верујте ми, 155 година националног театра ће врло брзо да буде 250 и 255 година сваког другог нашег театра у Србији. Живи били!“

Очеви и оци – најбоља представа

Најбољом представом на репертоару Народног позоришта у протеклој сезони проглашени су „Oчеви и оци“ у драматизацији Кате Ђермати и режији Вељка Мићуновића.
© Sputnik / Маша РадовићРедитељу Вељку Мићуновићу уручено признање Народног позоришта за најбољу представу у протеклој сезони за комад "Очеви и оци"
Редитељу Вељку Мићуновићу уручено признање Народног позоришта за најбољу представу у протеклој сезони за комад Очеви и оци - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Редитељу Вељку Мићуновићу уручено признање Народног позоришта за најбољу представу у протеклој сезони за комад "Очеви и оци"
Награда националног театра за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у протеклој сезони припала је прваку Опере Драгутину Матићу, солисткињама Балета Ивани Савић Јаћић и Софији Матјушенскајој, глумцима Небојши Дугалићу, Наташи Нинковић и Нели Михаиловић, а редитељу Јагошу Марковићу је постхумно додељена Плакета за значајне активности у животу и раду националног театра.
Никола Ристановски, Татјана Мандић Ригонат, Вања Ејдус, Никола Мијаиловић, Молина Удовички Фотез, Милета Т. Пантелић, Ђорђе Павловић, Зорица Митев Војиновић, Егон Савин, Ансамбал представе „Рат и мир“, Народно позориште Републике Српске, Бане Видаковић, Иван Томашев и Милорад Јовановић добитници су Печата Народног позоришта.

Похвале за „Наш разред“ и Ивана Босиљчића

Похвале за резултате у раду од изузетног и посебног значаја за успешну активност Народног позоришта у Београду за сезону 2022/2023, добили су Комплетан глумачки ансамбл представе „Наш разред“ за изузетну колективну игру, глумац Иван Босиљчић за изузетно успешно ускакање у улогу Пјера Безухова у представи „Рат и мир“ на првом гостовању Народног позоришта у чувеном позоришту „Александрински“ у Санкт Петербургу.
© Фото : Спутњику уступило Народно позориште/Vladimir V.PostnovИван Босиљчић као Пјер Безухов у представи "Рат и мир" Бориса Лијешевића
Иван Босиљчић као Пјер Безухов у представи Рат и мир Бориса Лијешевића - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Иван Босиљчић као Пјер Безухов у представи "Рат и мир" Бориса Лијешевића
За више улога похваљени су глумци Александар Вучковић, Недим Незировић, Јован Јовановић, Вучић Перовић, Ива Милановић, Драган Секулић, Петар Стругар, Зорана Бећић Ђорђевић и Ивана Шћепановић, као и костимограф Марија Марковић Милојев, редитељ Борис Лијешевић за улогу кнеза Василија Курагина у представи „Рат и мир“ на гостовању у Русији, композитор Невена Глушица за глумачко ускакање у представу „Успаванка за Алексију Рајчић“, композиторка Ирена Поповић за глумачко ускакање у представу „Деца“, музичар Иван Мирковић за предано и високо професионалан рад на преставама Драме и други.
Похвале су добили цео ансамбл опере „Манон Леско“, Оркестар Народног позоришта за премијеру опере „Фалстаф“, Марио Павле дел Монако за режијуопере „Турандот“, Розарио ла Спина за улогу Калафа у опери „Турандот“, Кирил Манолов за насловну улогу у опери „Фалстаф“, Небојша Бабић за насловну улогу у опери „Фалстаф“, Сања Анастасија, за улогу Азучене у опери „Турандот“, диригенти Алберто Веронези и Бојан Суђић, целокупни ансамбл и солисти балетске представе Балетски триптих „Infinitas: Поема“, као и многи други.
Управник Народног позоришта Светислав Гонцић је истакао да морамо увек да се присетимо оних због којих постојимо, који су основали ово позориште и да је потребно да сви чувају традицију националног театра:
Подсетио да је ова година посвећена великом јубилеју - 100 година од оснивања српског Балета, док ће 2024. бити посвета великом комедиографу Браниславу Нушићу:
"Народно позориште има снагу, мудрост и способност да реализује најозбиљније уметничке захтеве и оствари врхунске резултате. Свако вече сија светло знања и уметности на нашој сцени. Не дозволите да се то светло икада угаси".
Егон Савин  - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
КУЛТУРА
Егон Савин: Свет данас воде необразовани људи који поништавају руске писце, а то је светогрђе /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала