- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Све се могло избећи да није било Џонсона и Зеленског“: Бугарски новинар о украјинском сукобу

© AP PhotoАрхивска фотографија, бивши британски премијер Борис Џонсон и председник Украјине Владимир Зеленски током Џонсонове посете Кијеву
Архивска фотографија, бивши британски премијер Борис Џонсон и председник Украјине Владимир Зеленски током Џонсонове посете Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Овакво дуготрајно крвопролиће између Руса и Украјинаца, као и тешке последице антируских санкција по Европу могле су да се избегну да није било бившег енглеског премијера Бориса Џонсона и украјинског председника Владимира Зеленског, изјавио је новинар Бугарске слободне телевизије Виктор Турмаков.
Према његовом мишљењу, последња изјава лидера фракције украјинске партије „Слуга народа“ Давида Арахамије о улози Борса Џонсона само доказује истинитост пословице: „Ако се два суседа свађају, значи да је једног од њих јуче посетио Енглез“.
„Овакав крвави сукоб између два братска источнословенска народа је потврда целе ове приче“, истакао је он.
Новинар сматра да не би било огромних жртава да савезници нису убедили Украјину да се бори и даље.
„Управо је став западних савезника да се једноставно треба борити имала одлучујући утицај на одлуку украјинских власти да одустану од договора са Русијом у пролеће 2022. године. Много цивила и војника који су погинули након априла прошле године били би живи. Односно, чињеница да Украјина није постала мирна европска земља, а можда и чланица Европске уније, против чега Русија никада није иступала, као и то што се украјинска трагедија и даље наставља и постаје само гора је кривица Бориса Џонсона и Владимира Зеленског“, истакао је он.
Власти у Кијеву покушавају да преко таквих изјава припреме друштво у земљи за преговоре, сматра он.
Водитељ је оценио да у овом моменту кијевске власти не могу да седну за преговарачки сто јер је, према Арахамијиним речима, земља у веома лошој преговарачкој позицији.
Он је нагласио да је последњих година украјинско друштво било под утицајем пропаганде да ће победити Русе и да је цео Запад уз њих, као и да ће врло ускоро украјинска војска доћи до Урала, Сибира и Тихог океана.
„Уколико се одједном резултати њихове пропале контраофанзиве одразе и у мировном споразуму, у ком ће изгубити четвртину територије у поређењу са 1991. годином, биће много љутих и нерасположених ветерана, који ће приредити Мајдан“, подвукао је Турмаков.
Водитељ је подсетио да се то у Украјини дешава сваких десет година, 2004. и 2014. године.
Укратко, нагласио је он, Арахамија се обраћа Украјинцима, укључујући Оружане снаге Украјине, како би постепено отворили очи и били сигурни да је неопходно прекинути борбена дејства.
Турмаков је закључио да ће, истовремено, одговорност за неуспехе бити на Зеленском.
Подсетимо, руско-украјински преговори одржани су Истанбулу у пролеће 2022. године, а Арахамија је био члан украјинске делегације.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
У новом издању емисије „Од четвртка до четвртка“ погледајте како Запад чини све да победа Русије буде већа:
Главна уредница агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2023
РУСИЈА
Симоњан: Прекид преговора претворио Украјину у земљу инвалида и емиграната
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала