- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Лансирање крстареће ракете Калибар - Sputnik Србија

УЖИВО Изнад Рјазанске области оборен украјински дрон

Пратите нас
Настављају се борбе у одређеним деловима фронта. Оружане снаге Украјине не могу да користе оклопна возила западне производње због блатњавих путева и лошег времена. Авијациона фабрика у Кијеву нашла се на мети руских ракета.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:18 27.11.2023
Украјина и Сједињене Америчке Државе договориле су се да појачају контролу крајње употребе одбрамбене робе коју обезбеђује САД, укључујући заједничке инспекције и инвентаризацију, саопштило је украјинско Министарство одбране на Телеграм каналу.
Истиче се да ће за надзор, евиденцију и поштовање одговарајућих услова складиштења робе од сада бити одговорно украјинско Министарство заједно са страним партнерима.
21:03 27.11.2023
Украјинске снаге су у 22.30 испалиле пет ракета на Горловку, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
20:54 27.11.2023
20:39 27.11.2023
У Херсону, који је под контролом Кијева, одјекнуле су експлозије, јавио је украјински портал „Страна“.
20:35 27.11.2023
Ситуација у Украјини „не иде добро“, Запад мора бити што је могуће одлучнији у помоћи Кијеву, а Грчка се залаже за улазак Украјине у НАТО, изјавио је грчки министар спољних послова Јоргос Герапетритис у интервјуу за „Си-Ен-Би-Си“ уочи дводневног састанка министара страних послова НАТО-а у Бриселу.
Министри ће разговарати о ситуацији на Блиском истоку, подршци НАТО-а Украјини и подели терета међу савезницима.
„Ситуација остаје иста, а истина је да не иде добро. Прошло је годину и по дана сукоба... То је страшна ситуација. Мислим да треба да покушамо да будемо што одлучнији у погледу помоћи Украјини. Ми смо чврсто стали на страну Украјине у свим тешким временима. Али истина је да треба да покушамо да наставимо да координишемо наша дејства у корист Украјине“, рекао је грчки министар.
Он је истакао да је Европска унија издвојила веома значајан буџет Украјини.
„Изразили смо солидарност на сваки могући начин. Али мислим да је најважније у овој фази да се чврсто изјави да ћемо бити уз Украјину без обзира на све“, додао је он.
На питање да ли подржава приступање Украјине Северноатлантској алијанси, Герапетритис је одговорио да за то „постоји значајан импулс“.
„У среду ће бити одржан Савет НАТО-Украјина. Мислим да је то важан корак. Он показује солидарност, али такође је и део нове безбедносне архитектуре. И мислим да је важно да примимо ове државе“, рекао је он.
20:00 27.11.2023
Дежурна ПВО средства уништила су украјински дрон авионског типа изнад Рјазанске области око 21.30 ч. по локалном времену, саопштило је Министарство одбране Русије.
19:23 27.11.2023
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
РУСИЈА
Захарова: Украјина је у агонији
16:41 27.11.2023
15:08 27.11.2023
Покушан атентат на високог представника администрације Харковске области
Шеф администрације Харковске области Виталиј Ганчев рекао је за Спутњик да је покушан атентат на његовог заменика.
„На сарадника наше администрације, мог заменика, изведен је покушај атентата. Сада му се указује сва неопходна медицинска помоћ. У овом тренутку животи и здравље му нису угрожени“, рекао је Ганчев.
Према његовим речима, сарадници специјалних служби утврђују околности напада.
Из администрације је саопштено да је реч о Александру Слисаренку.
13:11 27.11.2023
Главно са брифинга руског Министарства одбране:
▪На купјанском правцу одбијена су три напада Оружаних снага Украјине у подручју Ивановке и Синковке, украјински губици - око 30 људи.
▪Одбијен је напад на краснолиманском правцу, гађани су положаји 81. бригаде Оружаних снага Украјине у подручју Белогоровке, губици Оружаних снага Украјине - 280 људи;
▪На доњецком и јужнодоњецком правцу Оружане снаге Украјине су изгубиле око 220 људи;
▪Одбијени су напади на запорошком и херсонском правцу, укупни губици Украјине били су до 65 људи;
▪ПВО системи оборили су две противваздушне ракете С-200 изнад јужног дела Азовског мора, оборен је и 21 украјински дрон.
12:46 27.11.2023
Шефови дипломатије земаља-чланица НАТО-а усагласиће на састанку у Бриселу 28. и 29. новембра препоруке за реформе ради пријема Украјине у Алијансу, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре уочи сусрета.
11:06 27.11.2023
Руско Министарство одбране саопштило је да је украјински дрон оборен изнад Ростовске области у понедељак ујутро.
Оборили су га дежурни системи ПВО око 09:30 по московском времену.
07:21 27.11.2023
. Руске трупе на доњецком правцу погодиле су станицу за електронско ратовање Буковељ-АД и земуницу Оружаних снага Украјине и уништиле непријатељско складиште муниције у подручју Красногоровке, рекао је за Спутњик Вадим Астафјев, портпарол групе Југ.
Јединице групе „Југ“ настављају да извршавају борбене задатке на доњецком правцу, навео је он.
07:15 27.11.2023
Оружане снаге Украјине не могу да користе оклопна возила западне производње, између осталог борбена возила Бредли на запорошком правцу због блатњавих путева и лошег времена, рекао је новинарима командант специјалне јединице „Осман“ Министарства одбране Руске Федерације са кодним именом Метис.

„За нас зима или лето – нема значаја. Опрема, људи – све ради. Њима је можда нешто компликованије, јер су имали своју тактику, мењале су се временске прилике, опрема је из иностранства и не пролази баш кроз наша места. Оклопна техника не пролази, Бредли се одмах заглави", рекао је Метис.

Према његовим речима, Оружане снаге Украјине сада покушавају да напредују у малим групама на овој деоници линије раздвајања.
„Пре тога је напредовање вршено уз помоћ тешке и лаке оклопне технике, али сада они тајно напредују пешице кроз шумске појасеве“, рекао је он.
07:09 27.11.2023
Авијациона фабрика у Кијеву, која производи беспилотне летелице за Оружане снаге Украјине, нашла се на удару руских ракета, рекао је за Спутњик кординатор гериле Николајева Сергеј Лебедев, објављујући видео снимак напада.
Фабрика је погођена у ноћи 24. новембра.
"Извршена је серија удара на војне циљеве који се налазе у Кијеву, главном граду Украјине… Погођен је Завод 410, познат као фабрика за цивилну авијацију. Према подацима наших агената, тамо су се производиле беспилотне летелице за потребе Оружаних снага Украјине“, рекао је саговорник агенције.
Државно предузеће „Завод 410, цивилног ваздухопловства“ бави се дијагностиком, поправком, одржавањем и модернизацијом авиона, хеликоптера и авионских мотора и налази се на листи предузећа од стратешког значаја за Украјину. Од 2015. године компанија је део војног државног концерна Укроборонпром.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала