- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Појас Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Израел најављује обнављање сукоба после примирја: Ударићемо још већом снагом

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је 52. дан. Хамас и Израел постигли договор да се примирје продужи за још два дана. Израелски министар одбране Јоав Галант најављује да ће после примирја Израел ударити на Хамас још већом снагом и да ће се борбе водити у целом Појасу Газе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:29 27.11.2023
20:10 27.11.2023
Галант: Када Израел обнови сукобе с Хамасом,борбе ће бити још јаче
Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је вечерас да ће Израел, када буде наставио сукобе с Хамасом, "ударити већом снагом и борбе ће се водити у целом Појасу Газе".
У обраћању војницима пешадијске бригаде Гивати и оклопних бригада, Галант им је поручио да треба да буду свесни да имају неколико дана, после чега ће се вратити на фронт, саопштила је канцеларија израелског министра одбране.
"Биће то истом јачином, и јаче него што је било. Запамтите да док се организујете, одмарате и истражујете, непријатељ ради исто", рекао је Галант, пренео је Тајмс оф Израел. Он је додао да ће се војници сусрести са спремнијим противником.
"Стога, Хамас ће прво добити бомбе нашег ратног ваздухопловства, а након тога, ће добити гранате од тенкова и артиљерије, и на крају долазе пешадијске трупе. Борићемо се у целом Појасу", поручио је Галант.
Израел и Хамас су у петак отпочели четвородневно примирје док се не ослободи део талаца, с тим да је могуће продужење прекида ватре, уколико Хамас буде ослобађао по 10 талаца дневно.
18:29 27.11.2023
Палестински покрет Хамас саопштио је да је примио списак од 33 палестинска заробљеника који би требало да буду пуштени из израелских затвора у понедељак.
17:21 27.11.2023
Покрет Хамас саопштио је да је са Израелом постигнут договор да се примирје продужи за још два дана.
16:21 27.11.2023
Маск: Хамас мора бити уништен, спреман сам да учествујем у обнови Газе
Амерички милијардер Илон Маск је у разговору уживо на платформи Икс са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом током посете Израелу рекао да "нема избора“ осим да се уништи терористичка група Хамас како би се донела боља будућност Гази.
Он се сагласио са Нетанијахуом да палестинска милитантна организација има геноцидне намере према јеврејском народу, преноси Тајмс оф Израел.
Маск је рекао да би желео да помогне у обнови Газе након рата, напомињући да је рехабилитација територије важан корак ка спречавању будућег сукоба.
"Ако желите сигурност, мир и бољи живот за становнике Газе, онда морате уништити Хамас. Прво морате да се решите отровног режима као што је то урађено у Немачкој и Јапану“, рекао је Нетанијаху, на шта је Маск одговорио да нема другог начина и додао да жели да помогне, преноси Тајмс оф Израел.
Он је рекао да они "који имају намеру да убијају морају бити неутралисани". "Пропаганда мора да престане да обучава људе да буду убице у будућности. А онда, Газу треба учинити просперитетном.
И ако се то деси, мислим да ће то бити добра будућност", поручио је амерички предузетник. Маск је истакао да су цивилне жртве "неизбежне“ и да Израел покушава да их избегне у свом рату против Хамаса.
"Треба ускладити чврст став и протеривање терориста и оних који намеравају да убију, а истовремено помоћи онима који су остали...
Обично победник кажњава губитника“, додао је Маск. Он је указао на обнову Немачке и Јапана од стране савезника после Другог светског рата као примере како су напори за реконструкцију након великог рата и јасне победе помогли да се обезбеди мир на дужи временски период.
"Надам се да ћете бити укључени. А чињеница да сте дошли овде, довољно говори о вашој посвећености да покушате да обезбедите бољу будућност", рекао је израелски премијер Маску.
Маск борави у Израелу, током четвородневне паузе у борбама. Он је прошлог месеца оптужен за подстицање антисемитизма након што се сагласио са објавом у којој се тврди да Јевреји подстичу мржњу према белцима.
14:19 27.11.2023
Преговарачи су близу постизања споразума о продужењу примирја између Израела и Хамаса које данас истиче, објавила је „Кахера њуз“, позивајући се на египатске изворе.
14:16 27.11.2023
Канцеларија израелског премијера саопштила је да се настављају преговори о ослобађању четврте групе израелских талаца који би данас требало да буду ослобођени.
„Преговори о листи талаца који треба да буду ослобођени се настављају. Свесни смо под коликим су стресом породице и нове информације ћемо објавити када то буде било могуће“, наводи се у саопштењу и позива да се овим поводом не шире гласине и погрешне информације.
13:37 27.11.2023
Портпарол израелске владе саопштио је да је број талаца који се и даље држе у заробљеништву у Гази 184, међу којима је 14 странаца и 80 Израелаца са двојним држављанством.
13:37 27.11.2023
Иран позива на трајни прекид ватре
Иран је позвао на трајни прекид ватре између Израела и Хамаса.
Портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани је, на конференцији за новинаре, изјавио да Иран очекује да израелски злочини над палестинским народом буду потпуно заустављени.
Он је додао да Иран прати развој ситуације у вези са могућим продужењем примирја у Појасу Газе, пренела је „Ал Џазира“.
12:50 27.11.2023
Илон Маск је, по доласку у Израел, обишао са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом кибуц Кфар Аза који је био мета напада Хамаса 7. октобра.
12:37 27.11.2023
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је на продужење примирја у Појасу Газе како би се допремило више хуманитарне помоћи и ослободили таоци.
11:41 27.11.2023
Борељ позива на продужење примирја
Четвородневно примирје је важан први корак у сукобу Израела и Хамаса, али потребно је учинити много више за излаза из кризе, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.
Борељ је, на Форуму за Унију Медитерана у Барселони, изразио наду да ће четвородневно примирје које је договорено прошле недеље, а данас истиче, бити продужено за још неколико дана.
11:40 27.11.2023
Маск у Израелу: Начелни договор о коришћењу Старлинка у Гази
Израелски министар комуникација Шломо Кари објавио је да је Илон Маск пристао да не активира Старлинк његове компаније „Спејс Икс“ над Појасом Газе без одобрења Израела.
Кари је у посту на друштвеним мрежама навео да су Израел и Маск постигли „начелни споразум“ према којем „Старлинк може да ради у Израелу само уз одобрење израелског Министарства комуникација, укључујући и Појас Газе“.
Према ранијим најавама, Маск би данас требало да се у Израелу састане са председником Исаком Херцогом и премијером Бенјамином Нетанијахуом.
10:59 27.11.2023
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ објавио је да је „згрожен сазнањем да, усред рата, израелска влада издваја нова средства за изградњу додатних илегалних насеља“.
„То није самоодбрана и неће учинити Израел безбеднијим. Изградња израелских насеља представља тешко кршење хуманитарног права“, навео је Борељ на друштвеним мрежама.
10:53 27.11.2023
10:46 27.11.2023
Хамас открио услов за продужетак примирја са Израелом
Представник палестинског покрета Хамас у Либану, Усама Хамдан, изјавио је за либанску тв станицу, да ће примирје у Појасу Газе бити продужавано за по један дан за сваких 10 нових ослобођених талаца.
09:19 27.11.2023
Израел и Хамас изразили су забринутост поводом листе талаца и затвореника за које се очекује да буду ослобођени последњег договореног дана примирја, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименованог званичника.
„Појавио се мањи проблем с данашњом листом. Катарски посредници сарађују са обе стране како би се избегла одлагања“, рекао је званичник.
09:07 27.11.2023
Кина ће у среду сазвати састанак Савета безбедности УН на високом нивоу о палестинско-израелском питању, најавио је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.
„Кина, као председавајућа Савета безбедности УН овог месеца, одржаће 29. новембра састанак на високом нивоу Савета безбедности УН о палестинско-израелском питању“, рекао је Ванг.
Како је додао, кинески министар спољних послова Ванг Ји отпутоваће у Њујорк да председава тим састанком.
08:07 27.11.2023
Тројица младића палестинског порекла који су у граду Берлингтону, у близини Универзитета Вермонт присуствовали скупу поводом Дана захвалности, упуцани су и рањени, један тешко, саопштила је у недељу локална полиција, наводећи да је по свему судећи у питању злочин из мржње.
Полиција је привела осумњиченог за напад, Џејсона Итона, који би данас требало да буде саслушан пред судом.
07:16 27.11.2023
Демонстранти на два сата блокирали Менхетенски мост
Више од 1.000 пропалестинских демонстраната и припадника јеврејских левичарских организација, блокирало је у недељу на два сата Менхетенски мост у Њујорку позивајући на трајни прекид ватре између Израела и Хамаса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала