- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Фотографије израелских талаца у Тел Авиву - Sputnik Србија

УЖИВО Хамас пустио 12 талаца, Израел ослободио 30 палестинских затвореника

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 53. дан. Шеф израелске обавештајне агенције Мосад Давид Барни и директор америчке обавештајне агенције ЦИА Вилијам Бернс налазе се у Катару, где преговарају о новом продужењу примирја.
Израелске одбрамбене снаге су потврдиле да је Хамас предао још 12 талаца , од којих је двоје страних држављана, и да су пребачени на територију Израела, док је нешто касније израелска затворска служба ослободила 30 палестинских затвореника у замену за ослобађање талаца..
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:53 28.11.2023
Нетанијаху негирао оптужбе да је дозволио Катару да ојача Хамас
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху оштро је негирао оптужбе да је дозволио Катару да финансира и ојача групу Хамас како би поделио Палестинце на ривалске политичке фракције, називајући те тврдње „смешним“.
„Велика је лаж да сам желео да изградим Хамас. Смешно. Не идете три пута у рат са Хамасом нити изводите велике војне операције ако желите да ојачате Хамас“, рекао је Нетанјаху у интервјуу за медијску групу „Аксел Шпрингер“, преноси „Политико“.
Бивши премијер Ехуд Олмерт је раније рекао за бриселски портал да је у последњих 15 година, Израел учинио све да ослаби палестинске власти и ојача Хамас.
„Газа је била на ивици колапса јер нису имали ресурсе, нису имали новца, а Палестинска управа је одбила да да новац Хамасу. Нетанијаху их је спасао. Склопио је договор са Катаром и они су почели да пребацују милионе и милионе долара у Газу“, навео је Олмерт.
Како подсећа Политико, сам Нетанијаху је на конференцији политичке странке Ликуд указао на потребу јачања Хамаса.
„Свако ко жели да спречи успостављање палестинске државе треба да подржи јачање Хамаса", рекао је он.
Нетанијаху је данас одбацио те оптужбе, тврдећи да је дозволио само да катарски новац тече у Газу како би избегао хуманитарну катастрофу, а не да би ојачао тамошњу администрацију.
„Зато су узастопне израелске владе дозволиле да овај новац уђе, а не да би ојачале Хамас. Уопште нисмо хтели да јачамо Хамас. Хтели смо да га ослабимо и деградирамо његове способности колико год смо могли", рекао је израелски премијер, пренео је Танјуг.
22:19 28.11.2023
Пентагон: САД паузирају летове дроновима изнад Газе током примирја
Војска САД паузирала је своје осматрачке летове дроновима изнад Газе током примирја између Израела и палестинске групе Хамас, саопштио је данас портпарол Пентагона Патрик Рајдер.
„У складу са споразумом постигнутим између Израела и Хамаса, ми тренутно не спроводимо летове беспилотним летелицама. За сада, они су паузирани“, образложио је Рајдер, пренео је Ројтерс.
Беспилотним летелицама војска САД помагала је у оквиру потраге за америчким таоцима које је отео Хамас.
21:44 28.11.2023
Бен Гвир прети растурањем израелске владе ако се не настави рат против Хамаса
Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир изјавио је данас да ће растурити Владу уколико Израел не буде наставио рат против палестинске групе Хамас.
„Заустављање рата једнако је разбијању владе“, рекао је Бен Гвир, преноси Тајмс оф Израел.
Бен Гвирова странка „Оцма Јехудит“ има три министра у ратном кабинету, тако да се очекује да би Влада премијера Бењамина Нетанијахуа преживела одлазак Бена Гвира, наводи портал, пренео је Танјуг.
Израел и Хамас су постигли договор о вишедневном прекиду ватре који траје до сутра.
21:24 28.11.2023
Израел ослободио 30 палестинских затвореника
Израелска затворска служба потврдила да је омогућила ослобађање 30 палестинских затвореника, у замену за ослобађање израелских талаца из Појаса Газе, пренео је „Тајмс оф Израел“.
Катар је претходно саопштио да ће Израел ослободити 15 жена и 15 малолетника.
20:33 28.11.2023
ИДФ: Ослобођени су на територији Израела
Израелске одбрамбене снаге су саопштиле да се 12 ослобођених талаца из Појаса Газе сада налази на територији Израела, а у пратњи специјалних снага и припадника безбедносне агенције Шин Бет.
„Након што прођу почетну медицинску процену, наше снаге ће их пратити све док се не уједине са својим породицама“, кажу из ИДФ-а, пренео је Тајмс оф Израел.
20:12 28.11.2023
Хамас ослободио 12 талаца, Израел ће ослободити 30 палестинских цивила
Израелске одбрамбене снаге потврдиле су да је Хамас предао 12 талаца Црвеном крсту, који су на путу ка израелској територији.
„На основу информација добијених од Црвеног крста, 12 талаца — укључујући десет Израелаца и два страна држављанина — на путу је ка израелској територији“, наводи се у кратком саопштењу ИДФ-а, пренео је „Тајмс оф Израел“.
Ову информацију потврдио је и портпарол катарског министарства спољних послова Мајед ел Ансари.
„Израел ће у замену ослободити 30 палестинских цивила из затвора, укључујући 15 жена и 15 деце“, рекао је Ансари.
19:49 28.11.2023
Израелски министар безбедности затражио од Нетанијахуа да прекине споразум о примирју са Хамасом
Израелски министар безбедности Итамар Бен-Гвир позвао је премијера Бењамина Нетанијахуа да прекине споразум о примирју након што је израелска војска оптужила Хамас да је раније данас отворила ватру на њене трупе.
Он је затражио да Нетанијаху нареди Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) да наставе са насилним разбијањем Хамаса и додао да ИДФ не сме да чека да Хамас убија израелске борце, пренео је „Гардијан“.
19:45 28.11.2023
Званичник Хамаса: Спремни смо за свеобухватан споразум о размени талаца
Званичник Хамаса Гази Хамад изјавио је данас да је та палестинска група спремна да закључи свеобухватан споразум о размени талаца са Израелом.
„Ако Израел има озбиљну намеру да ослободи своје војнике који су заробљени, онда смо ми спремни да закључимо свеобухватан споразум“, рекао је Хамад за „Ал Џазиру“.
Око 200 Израелаца заробљених током напада 7. октобра на Израел и даље се налази у Појасу Газе.
19:18 28.11.2023
Шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ предложио отварање још једног прелаза у Газу
Шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс отпутоваће у среду у Аман, престоницу Јордана, на разговоре о могућности отварања прелаза Керем Шалом како би се омогућило да хуманитарна помоћ из Израела стигне у Газу.
Смештен на граници Израела, појаса Газе и Египта, прелаз Керем Шалом је пре тренутног сукоба коришћен за пролаз више од 60 одсто камиона који су ишли у Газу.
„Од почетка смо рекли да нам је потребно више од једног прелаза. Требало би истражити могућност коришћења Керем Шалома, и то ће бити тема у Аману“, рекао је Грифитс, који је помоћник генералног секретара УН за хуманитарна питања.
Тренутно је могуће помоћ доставити у Газу једино преко прелаза Рафа у Египту, али он је изграђен да туда пролазе пешаци, а не камиони.
Неименовани западни дипломата је рекао да за сада нема изгледа за отварање прелаза Керем Шалом, и додао да Изаел то не дозвољава јер се у близини налазе њихове трупе, пренео је Танјуг.
19:07 28.11.2023
Званичник Хамаса позвао Илона Маска да посети Газу
Високи званичник Хамаса позвао је данас америчког милијардера Илона Маска да посети палестински Појас Газе како би се уверио у размере разарања изазваних израелским бомбардовањем.
„Позивамо га да посети Газу, да види размере масакра и разарања почињених над народом Газе, у складу са стандардима објективности и кредибилитета“, рекао је високи званичник Хамаса Осама Хамдан на конференцији за новинаре у Бејруту, пренео је Ројтерс.
Илон Маск је у понедељак обишао кибуц уништен у нападу Хамаса, истакавши да је против антисемитизма и свега што „промовише мржњу и сукоб“.
Премијер Израела Бењамин Нетанјаху је Маску предочио сведочења о злочину који се тамо догодио.
18:58 28.11.2023
Шефови ЦИА и Мосада у Катару преговарају о продужењу примирја између Израела и Хамаса
Шеф израелске обавештајне агенције Мосад Давид Барни и директор америчке обавештајне агенције ЦИА Вилијам Бернс налазе се у Катару, где преговарају о новом продужењу примирја између Израела и Хамаса и ослобађању додатног броја талаца, саопштили су званичници, пише „Гардијан“.
Један дипломата, који је желео да остане анониман, потврдио је да су Бернс и Барни отпутовали данас у Катар, пренео је АП.
Званичници из Египта, који су у преговорима заједно са Катаром служили као посредници, придружили су се преговорима.
Састанак треба да буде посвећен „надоградњи напретка споразума о продужењу хуманитарне паузе, али и да се иницирају даље дискусије о следећој фази потенцијалног договора“, рекао је извор Ројтерсу.
17:43 28.11.2023
Клуб палестинских затвореника: Број ухапшених на Западној обали порастао на 3.290
Број ухапшених Палестинаца на Западној обали од 7. октобра порастао је на 3.290, укључујући 125 жена и 145 деце, саопштио је Клуб палестинских затвореника.
Најмање шест затвореника умрло је од почетка сукоба у израелским затворима, додаје се у саопштењу у којем се још каже да су само током трајања привременог примирја израелске снаге ухапсиле 168 Палестинаца, пренео је Ројтерс.
17:41 28.11.2023
Катар: Хамас спреман да ослободи још 20 талаца за 48 сата
Хамас је спреман да ослободи додатних 20 талаца у Гази у наредних 48 сати, рекао је портпарол катарског министарства спољних послова Мајед eл Ансари.
Ансари је на свом недељном брифингу рекао да су прва четири дана примирја искоришћена за ослобађање већег броја талаца, које држи Хамас у Појасу Газе, пренео је Ројтерс.
17:37 28.11.2023
17:37 28.11.2023
Ердоган разговарао с Гутерешом: Израелу мора да одговара међународним судовима за ратне злочине
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у телефонском разговору генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу да Израел мора да одговара међународним судовима за ратне злочине које је починио у Гази, саопштило је турско председништво.
„Израел наставља бесрамно да гази међународно право, законе рата и међународно хуманитарно право“, саопштила је Ердоганова канцеларија, уочи састанка Савета безбедности УН о Гази који је планиран за среду, пренео је Ројтерс.
16:50 28.11.2023
Хамас: Израел крши примирје, ми смо и даље посвећени прекиду ватре
Хамас је данас оптужио Израел за „очигледно кршење примирја“ у северном делу Појаса Газе, али је поручио да је „и даље привржен прекиду ватре све док му је и непријатељ посвећен“.
Хамас је у саопштењу позвао посреднике да интервенишу како би прекид ватре био продужен, преноси АП.
У саопштењу се наводи да су „акције Израела довеле до одмазде“бораца те групе, пренео је Танјуг.
Претходно су Израелске оружане снаге (ИДФ) саопштиле да је „више војника лакше повређено” у Појасу Газе, након што су три експлозивне направе детониране поред њиових трупан а две различите локације.
Наведено је и да су на једној од локација припадници Хамаса отворили ватру на израелске војнике, који су одговорили ватром.
16:16 28.11.2023
Израел спреман да настави рат, испитаће Обавештајну службу о пропустима
Начелник штаба израелске војске (ИДФ), поручник Херци Халеви, изјавио је данас да је војска и сада спремна да настави борбу у Гази и осврнуо се на могуће пропусте обавештајне службе који су омогућили напад Хамаса 7. октобра, преноси „Тајмс оф Израел“.
„Данас је ИДФ спремна да настави борбу. Користимо примирје за учење, јачање приправности и одобравање оперативних планова за време трајања прекида ватре“, изјавио је Халеви.
Он је додао да се војска спрема да уклони Хамас, али и да је то циљ за који је неопходно време.
Халеви је оценио да су израелске операције у Гази потпуно оправдане, и додао да је ослобађање талаца потврда успеха акција војске, која неће стати док сви отети не буду пуштени на слободу.
Коментаришући оптужбе да су вискорангирани војници игнорисали упозорења својих потчињених пред напад Хамаса, поручник је рекао да ће све бити истражено по завршетку сукоба и да ће сваки официр бити саслушан, пренео је Танјуг.
„ИДФ, укључујући Војно-обавештајну управу, подбацили су 7. октобра. Биће детаљне истраге, али тренутно морамо да се фокусирамо на рат“, закључио је Халеви.
16:03 28.11.2023
Амерички и турски шеф дипломатије разговарали о таоцима у Гази и помоћи људима у тој области
Амерички државни секретар Ентони Блинкен и турски министар спољних послова Хакан Фидан разговарали су данас о сукобу у Гази, са акцентом на обезбеђивање наставка ослобађања талаца које држи Хамас, саопштио је амерички Стејт департмент.
Они су се састали на маргинама састанка шефова дипломатија земаља НАТО-a у Бриселу, када су истакли и потребу да се обезбеди континуирана испорука хуманитарне помоћи тој палестинској области.
15:51 28.11.2023
Уницеф: Бесмислено је мислити да ће убијање деце донети мир
Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је данас након посете болници Насер у Кан Јунису, у јужном делу Појаса Газе, да је потпуно бесмислено мислити да ће убијање деце донети мир.
У интервјуу за „Ал Џазиру“ он је описао оно што је видео као разорно, називајући болницу и хитним одељењем и ратном зоном.
„Где год да се окренете деца су угрожена. Видео сам децу са ампутираним удовима, дечаке и девојчице који су се до пре шест-седам недеља играли са својим другарима“, рекао је Елдер.
Он је похвалио невероватно храбре, неуморне здравствене раднике који раде даноноћно и брину за свако дете, упозоривши да су лекари приморани да доносе одлуке које не би требало да доносе.
Елдер је предочио да је помоћ која је последњих дана ушла у Газу била велика, али недовољна.
„Биће довољно само ако се ове кратке паузе и прекид ватре, продуже у трајни мир. Не можемо никако да мислимо да ће уништење Газе и убијање деце донети мир у регион, то је крајње бесмислено“, поручио је Елдер и позвао на слање додатне помоћи која би била испоручена у условима без оружаног сукоба, пренео је Танјуг.
15:46 28.11.2023
Десеетомесечна беба и њена породица нису на списку талаца које ће ослободити Хамас
Најмлађи израелски талац, 10-месечни Кфир Бибас, и његова породица, које као таоце држе припадници палестинске групе Хамас, нису на последњем списку људи који ће бити пуштени из Газе, саопштили су данас рођаци породице.
Кфирови родитељи Јарден и Шири, и његов брат Ариел, узети су као таоци из Израела у нападима Хамаса 7. октобра, а Јарденова сестра Офри рекла је данас да је Јарден у току напада ударен чекићем, као и да не зна ништа о његовом стању, ни где се налази, преноси Си-Ен-Ен.
Јарденова рођака Ејлон Кешет рекла је да рођаци претпостављају да је Јарден раздвојен од жене и деце, на основу видео'-снимака које су видели, и верује да припадници Хамаса не држе породицу Бибас на окупу.
„Сваког дана постоји опасност по њихове животе и они морају бити пуштени што је пре могуће“, рекла је Офри Бибас о двоје заробљене деце, и додала да је забринута ако се испостави да 10-месечни Кфир нема приступ формули.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала