- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија забринута: Постоји опасност да Израел употреби хемијско оружје

© AFP 2023 / John MacdougallДым, поднимающийся над зданиями во время израильского удара незадолго до начала четырехдневного перемирия в боях между Израилем и ХАМАС
Дым, поднимающийся над зданиями во время израильского удара незадолго до начала четырехдневного перемирия в боях между Израилем и ХАМАС - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Пратите нас
Русија је забринута због информација које су се појавиле у медијима о претњи да Израел употреби хемијско оружје или токсичне хемикалије, саопштио је представник Русије у ОЗХО, амбасадор Русије у Холандији Александар Шуљгин.

„Посебно су забрињавајуће информације у медијима, на пример у листу 'Мидл ист ај' (Middle East Eye) и у другима, да под контролом америчких специјалаца из јединице 'Делта форс' (Delta Force) израелски војници планирају да употребе нервни гас или друго хемијско оружје за истеривање противника из подземних тунела“, рекао је Шуљгин на седници ОЗХО.

Он је истакао да се Русија придружује позиву Палестине и других држава потписница упућеном техничком секретаријату ОЗХО да буде у пуној приправности да у случају потребе предузме одговарајуће мере, предвиђене Конвенцијом о забрани хемијског оружја, и да оперативно и ефикасно реагује на могуће инциденте у будућности и на захтеве Палестине.
Русија позива Израел да што пре ратификује Конвенцију о забрани хемијског оружја, поручио је Шуљгин.
Конвенцији о забрани хемијског оружја до сада су се придружиле 193 земље. Ван њених правних оквира остају Египат и Израел (потписао конвенцију, али је није ратификовао), Северна Кореја и Јужни Судан.
У Хагу се од 27. новембра до 1. децембра одржава 28. седница Конференције држава чланица ОЗХО.
Црвени крст превози таоце из Појаса Газе у Египат - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
СВЕТ
УЖИВО Хамас ослободио 14 талаца; Катар: Израел ће ослободити још 30 Палестинаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала