- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Од дара са неба радничкој породици – до скандирања на „Сан Сиру“

© AFP 2023 / MARCO BERTORELLOЈаник Синер
Јаник Синер - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
Пратите нас
Често велики шампиони у спорту знају да разочарају на људском нивоу, али и често неки велики шампиони знају да одушеве својом скромношћу и лепим особинама што је случај Јаника Синера. Италијан је имао сезону из снова, а када је освојио Салатару на Дејвис купу „Газета дело Спорт“ написала је изразито инспиративну причу о Јаниковом детињству.
Док је сва пажња још од прошле године поклањана Карлосу Алкарасу, две године старији Јаник Синер постепено се пробијао из сенке, а онда у другој половини 2023. године доказао да може да буде бољи од талентованог момка из Мурсије.
Како се година ближила крају тако је Алкарасу форма опадала, а Јаникова се подизала. На завршном турниру у Торину разлика је била велика, о чему говори и чињеница да је Италијан у групној фази успео да победи и Новака Ђоковића од кога ј касније изгубио у финалу.
Уследио је Дејвис куп и нови окршај са Новаком у ком је Италијан још једном славио и то после три спасене меч лопте. Салатара освојена са репрезнатацијом била је знака да је Италија добила новог тениског хероја који има само 22 године.
И док се о Карлосу, његовим размишљањима и жељама зна много више иако је и две године млађи, Јаник као да не жели велику помпу и још увек учи да „плива“ у њој. Зашто је то тако открио је текст „Газете дело Спорт“.
Јаник је рођен у градићу Сан Кандидо који је 2011. године бројао свега 2.282 становника. С обзиром на надморску висину насеља које износи 1177 метара, први спорт који је окупирао Јаника било је скијање у којем је такође био сјајан.
Међутим, појавила се љубав према тенису која је била јача и која је прерасла у сјајну каријеру. Разлози су истрајност и посвећеност, особине које је Италијан стекао у радничкој породици која се Јанику није ни надала.
„Отац Ханспетер до прошле године радио је као кувар у скијашком дом, мајка Сиглинде је конобарица и од њих је је научио културу рада, посвец́ености и пожртвовања. Није случајно што је, по угледу на родитеље, чим је зарадио прве паре од турнира, прво пожелео да купи машину за шпановање рекета. Јер код куц́е је менталитет - аутономија и ништа се баца“, рекао је једном приликом Симоне Вањоци, тренер италијанског тенисера, а преноси „Газета“.
Породица Синер усвојила је Марка, момка рођеног 1998. године јер су мислили да неће моћи да имају деце, али Јаник је био као поклон са неба.
„Марк је као и остатак породице, не воли да се појављује, ради као инструктор у ватрогасној јединици. Браћа Синер воле да шетају заједно по планинама оних неколико дана када су у могућности да буду код куће, играју голф и возе картинг, ако је могуће заједно са осталим пријатељима из детињства. Увек они, увек исти, они са којима се сликаш на врху неке планине, на пикнику. Природа и емпатија, ништа више. Увек једноставне ствари чине шампиона великим", пишу Италијани.
Јаник је праве људске особине још више надоградио када је схватио колико његови родитељи морају да раде да би дошли до новца.
„Двадесет година тата је радио, а да бисмо били више заједно, почео је да путује са мном. Воли да кува, па може да се брине о мојој исхрани и изнад свега можемо да надокнадимо времена које смо пропустили. Увек су напорно радили. Можда сам их први пут сам са 13 година звао јер сам осетио носталгију. Можда зато што сам био мало тужан, јер је нешто пошло по злу или сам изгубио меч. Мама ми је рекла да мора да ради и тада сам схватио да су моји проблеми релативни“, открио је Синер једном приликом.
Због радости које је титулом донео у Италију, Јаник је сјајно и дочекан поготово од стране навијача Милана. Био је гост на Сан Сиру, а навијачи су скандирали његово име. Како стари стоје тек ће му скандирати...
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
СПОРТ
„Чујем приче о Федереру – после ове Новакове године дебата је мртва“
Холгер Руне и Новак Ђоковић – УС опен - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
СПОРТ
Сан који ће тешко бити остварен: „Желим да победим Новака у финалу Аустралијан опена“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала