- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Македонски министар спољних послова: Дискусије о искључивању Русије из ОЕБС за сада исцрпљене

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) у Бечу
Заставе Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Пратите нас
Дискусије о искључивању Русије из ОЕБС тренутно су исцрпљене, принцип консензуса без сагласности Москве у организацији неће функционисати, рекао је председавајући организацијом, министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи.
„У ОЕБС је било дискусија о томе да се Русија искључи због кршења основног принципа организације. Постоје два аргумента због чега се то не сме урадити: правни и политички“, рекао је Османи на прес конференцији по завршетку министарског састанка у Скопљу.
Према његовим речима, принцип консензуса без сагласности једног члана већ је примењен када је Југославија била искључена због сукоба у тој земљи.

„Али, ми сматрамо да тај принцип ‘консензус минус један’ сада неће функционисати јер унутар ОЕБС постоје размимоилажења у ставовима. Неке чланице сматрају да је ОЕБС основан као платформа за дијалог међу земљама које имају супротстављена мишљења. Смисао ОЕБС је у томе да их окупља кроз сарадњу и ангажовање; свеобухватни приступ безбедности у циљу мира и стабилности у нашем региону. Зато сматрам да је та дискусија исцрпљена, барем у овом тренутку“, рекао је Османи.

Специјална седница Сталног савета ОЕБС-а у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
РУСИЈА
Лавров: Ситуација унутар ОЕБС-а као и са Косовом – прво се постигне договор а онда креће саботажа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала