- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Стоји ли иза жестоког напада на Српску – лично богаћење грађанина Шмита и америчког амбасадора

© AP Photo / Markus SchreiberВисоки представник у БиХ Кристијан Шмит
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Пратите нас
Република Српска и Милорад Додик стоје на путу личног богаћења Кристијана Шмита и амбасадора САД у Сарајеву Мајкла Марфија. Њих двојица постигли су договор са представницима дрвне индустрије да приватизују шуме у БиХ оног тренутка када оне буду прекњижене са енитета на заједничке институције у Сарајеву.
То за Спутњик тврди Сања Вулић, шеф посланичке групе СНСД у ПС БиХ. Према њеним речима, то је корен свих проблема у БиХ, јер откако је најављено одузимање имовине од ентитета и њено књижење на заједничке институције БиХ, кренула је кампања против Додика и Српске.

Српска на путу богаћења Шмита и Марфија

Како Вулићева наводи, Шмит, кога Република Српска, Русија и Кина не признају за високог представника међународне заједнице у БиХ јер га на ту позицију није именовао Савет безбедности УН, иамбасадор Марфи договор о приватизацији босанскохерцеговачких шума постигли су са, како је рекла, одређеним представницима дрвне индустрије.
Зато америчка амбасада у Сарајеву и издаје саопштења попут недавног у коме се каже да су „сепаратистичка реторика Милорада Додика и његове претње отцепљењем од БиХ (су) опасне, а његово дестабилизујуће деловање имаће негативне последице не само на њега, већ и на све грађане ове земље где год да живе“.
Према слову саопштења, Додикова реторика и поступци доводе у опасност европску перспективу БиХ, њену демократију и економију:
„БиХ је мултиетничка земља у којој живе три конститутивна народа – Бошњаци, Хрвати, Срби – и остали. Сви су Европљани; сви су Босанци и Херцеговци; и сви су држављани Босне и Херцеговине. Сједињене Државе су про-БиХ јер подржавају народ Босне и Херцеговине – све њих“.
„Имајући у виду да се једино Додик дрзнуо и рекао да не да имовину грађана Републике Српске, онда су почели да јуришају, како на председника Републике Српске, тако и на сав српски народ, јер смо им препрека у обогаћивању“, каже Вулићева.
Последњом изјавом Марфи је потврдио колико мрзи сав српски народ – показао је да није никакав дипломата, нити је човек са визијом, већ неко ко је у БиХ дошао да се обогати експлоатишући природна богатства БиХ и да бошњачкој политичкој елити помогне да БиХ постане унитарна држава, додаје наша саговорница.
„Милорад Додик и српски народ не боје се таквих кукавица и политичара и дипломата у покушају, какав је Мајкл Марфи. Стога, могу само да му поручим: јадна је Америка када је спала на једну такву кукавицу и лицемера, који покушава да лечи своје комплексе над српским народом и легитимно и легално изабраним председником републике“, категорична је Вулићева.

Не може се застрашивањем утицати на Србе

Политиколог Војислав Савић подсећа да су тактику сличну оној коју користи Марфи покушали да против Републике Српске спроведу и много виспренији политичари. Али, она се испоставила као погрешна, јер на тај начин застрашивањем покушавају да утичу на унутрашњеполитичку ситуацију у БиХ и републици Српској.
„Они, међутим, не схватају да ни један појединац ту ништа не ради на своју руку, већ да је он експонент воље читавог народа. Тако су деведесетих мислили да је Караџић крив зато што су Срби хтели аутономију, а то је заправо била воља српског народа. Он је само ту вољу спроводио“, објашњава он.
Као што деведесетих није био проблем у Караџићу, данас није проблем у Додику, већ у унутрашњем нескладу у БиХ који људи виде, осећају и живе сваки дан, додаје Савић.
„И онда вам тако, дође неко из земље која је удаљена хиљадама километара и почиње да са једне веома арогантне позиције прети, и у суштини, показује и неразумевање, али и личну политичку слабост. Тако агресиван језик у дипломатији није примерен, није здрав, нити може донети ишта добро било коме у БиХ“, сматра наш саговорник.
Мајкл Марфи позиције унитарне БиХ тако тврдоглаво и упорно брани, како Савић каже, из два разлога. Први је зато што је неспособан да уради било шта друго; други је зато што Вашингтон са те позиције више не може да одступи јер се исувише дубоко укопао у тај ров.
Американци су толико размазили политичко Сарајево да они немају капацитета да воде озбиљан дијалог о будућности БиХ. Све то, према Савићевим речима, догађало се у првој половини деведесетих и почетком двехиљадитих, када је свет изгледао другачије.
„Они су их тим тетошењем дугорочно политички кастрирали да учествују у дијалогу и направе компромис са другим народима, а без тога БиХ није, не може и неће никада опстати“, закључује Савић.
Застава БиХ у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
РЕГИОН
Хоће ли бити смењен бошњачки министар коме се подно Маглића привиђају Руси
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала