- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хоће ли бити смењен бошњачки министар коме се подно Маглића привиђају Руси

CC BY 2.0 / Flickr/Brian Eager / Застава БиХ у Сарајеву
Застава БиХ у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
Пратите нас
Клевете и лажи министра одбране Босне и Херцеговине Зукана Хелеза о постојању паравојних кампова у Републици Српској у којима обучавају Руси, свесно су пласиране да би се скренула пажња на РС као место где се „обучавају терористи“, као и да се скрене пажња са доказане чињенице да је БиХ европско легло бивших бораца Исламске државе.
Овако изјаве босанскохерцеговачког министра одбране Зукана Хелеза о постојању наводних паравојних кампова на територији Републике Српске у којима „Руси обучавају српске терористе“, оцењује политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара. Ипак, иако је доказано да је Хелез лагао и да му се Руси само „привиђају“, услед политичких разлога тешко да ће доћи до његове смене.
Подсећамо, Хелез је навео да се ради „о неким младим људима и неким људима из Русије“, не желећи да каже од кога је добио информације. Према његовим речима, наводни кампови налазе се у околини Рогатице и у подручју планине Маглић.
Хелезове клевете изазвале су бурне реакције у БиХ, пре свега у Републици Српској, а он је саслушан поводом овога и у Тужилаштву БиХ.

Хелез клеветама скрива исламске екстремисте

Према Козомариним речима, све релевантне безбедносне институције БиХ тврде да доказа о постојању српских паравојних кампова у БиХ нема. То потврђују, каже он, Обавештајно-безбедносна агенција БиХ, а такође и обавештајна служба Еуфора, која је заправо обавештајна служба НАТО. Тужилаштво БиХ такође је саопштило да Хелез на саслушању није понудио ни један доказ којима би потврдио оптужбе које је јавно изнео.
Оно што је, међутим, доказано, је да је БиХ стециште бивших бораца Исламске државе, познате и као Даеш(терористичка организација забрањена у Русији), која је претходне деценије била најмасовнија исламска екстремистичка организација на Блиском истоку. Борци Исламске државе су се после пораза у Сирији масовно населили у БиХ, каже Козомара.
„Многи од њих су од власти у Сарајеву добили и пасоше БиХ. Имате читава насеља у околини Сарајева где су они изградили куће и чекају налог да крену у акцију. Осим тога утврђено је, то је такође утврдила Обавештајно-безбедносна агенција БиХ на чијем се челу налази Бошњак и у прошлом и у овом мандату, да су параџемати места на којима се окупљају веома сумњива лица и да исламска заједница треба да их расформира јер су потенцијална опасност за безбедност, не само БиХ, него и окружења“, објашњава Козомара.
Управо ове чињенице Хелез жели да замаскира клеветама на рачун Републике Српске и Русије.
Подсећамо и да је група посланика у Парламентарној скупштини БиХ из Републике Српске 12. новембра упутила писмо америчком Конгресу и Европском парламенту у коме наводе да је БиХ „већ дуго уточиште радикалних исламиста“.

Врло тешко до Хелезове смене

Због изнетих лажи, клуб посланика Странке независних социјалдемократа и Српски клуб у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутили су иницијативу за Хелезову смену. У Иницијативи се наводи да је за врло кратак период од када је именован на место министра одбране, изјавама и поступцима Хелез учинио низ штетних радњи које су имале и имају негативан утицај како за ресорно министарство, тако и за Савет министара.
Теоретски, сваки члан Савета министара може да буде смењен, али односи у БиХ су такви да је то готово неизводљиво, истиче Козомара.
На иницијативу за Хелезову смену одмах је реаговао Нермин Никшић, председник Социјалдемократске партије БиХ, чији је Хелез члан, и његову смену условио сменом министра за спољну трговину и економске односе са иностранством Сташе Кошарца, кога је бивша супруга оптужила за насиље у породици.
„Дакле, врло је тешко да буде смењен, поготово што је ово можда најтежи, али није први инцидент који је Хелез направио за кратко време како је министар одбране. Сетимо седа је причао да је све договорено да БиХ уђе у НАТО, а ништа није договорено, да је највулгарније псовао мајку Милорада Додика. Хелез је у једној телевизијској емисији рекао да су Бошњаци погрешили што улажу новац у развој, а уместо тога требало је да купе најсавременије ракете и да сравне са земљом Републику Српску“, подсећа Козомара.
Хелез је познат по шовинистичким испадима и до сада му се ништа није догодило тако да је, према мишљењу нашег саговорника, мала вероватноћа да ће овога пута бити смењен.

Мајкл Марфи инструира Тројку да ради против Републике Српске

Када су, после последњих избора, бошњачке странке Социјалдемократска партија (СДП), Наша странка (НС) и Народ и правда (НП) формирале коалицију познату као „Тројка“ и смениле режим Странке демократске акције (СДА), постојао је извесни оптимизам да ће се ствари у БиХ променити и да ће бошњачка политичка елита почети да сарађује са Републиком Српском на добробит свих грађана.
Међутим, својим изјавама и поступцима лидери Тројке учинили су све да изгледају чак и екстремнији од СДА и њеног лидера Бакира Изетбеговића. Хелез је можда најекстремнији, али није једини; у екстремистичким изјавама и поступцима такмичи се са министром спољних послова Елмедином Конаковићем и лидером СДП-а Нермином Никшићем.
Тројка и јесте почела да се договара, разговара и доноси одлуке заједно са партнерима из Републике Српске, наводи Козомара.
„Међутим, онда су доживели страховите нападе у медијима, затим од СДА да су послушници Милорада Додика, а увреде су дошле и из исламске заједнице која управља политичким токовима у Сарајеву. Онда је прилику искористио један заиста необичан амбасадор, амерички амбасадор Мајкл Марфи, који их је преузео под своје и почео да их храни информацијама и обећањима да ће добити ово или они ако окрену леђа Додику, јер је он на црној листи САД и не могу да сарађују са њим. Преко ноћи су се окренули и постали су гори од СДА“, констатује Козомара.
Сада Тројка блокира сваку иницијативу која дође из Бањалуке, а која је у интересу свих грађана БиХ, додаје наш саговорник. На пример, Сарајево је највећи потрошач гаса у БиХ и само захваљујући везама Републике Српске и Русије, грађани Сарајева имају гас по повољним ценама, преко Зворника.
Међутим, Тројка блокира изградњу веће гасне конекције са гасоводима у Србији само зато што би гасовод пролазио кроз Републику Српску, објашњава Козомара. Ради се о веома необичној коалицији која неће доживети пуни мандат уколико не промени начин размишљања, закључује Козомара.
Портапрол СНСД Радован Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РЕГИОН
Реакција из Српске: Хелез лажима покушава да изазове интервенцију против РС
Босна и Херцеговина, институције - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
РЕГИОН
Поднета иницијатива за смену министра одбране БиХ после изјаве о наводним војним камповима у Српској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала