- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Замислите МиГ и Су-35 на небу“: У Украјини се жале да су њихови ловци гори од руских

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаВишенаменски ловац Су-35 у пратњи авиона председника Русије на путу за Сирију
Вишенаменски ловац Су-35 у пратњи авиона председника Русије на путу за Сирију - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Пратите нас
Бивши високи украјински званичник пожалио се да су борбени авиони МиГ-29 које користи Украјина много гори од руских ловаца Су-35, пише лист „Вашингтон пост“.
„Замислите МиГ и Су-35 на небу. Ми их не видимо, а они нас виде. Ми не можемо да их стигнемо, а они нас могу“, признао је бивши украјински званичник, истакавши да управо због тога Кијев толико жели да добије западне ловце Ф-16.
Новинари листа наводе да МиГ-29 може да открије мету у радијусу од око 64 километра и да је уништи у кругу од око 32 километра, док руски ловац Су-35 открива мету на удаљености од скоро 145 километара и може да уништи објекат на удаљености од преко 120 километара.
Истовремено, „Вашингтон пост“ наводи да испорука ловаца Ф-16 неће донети Украјини жељену надмоћ у ваздуху јер су руски системи ПВО веома ефикасни.
„Када би могли да обуче велики број пилота за Ф-16 за три месеца, ликвидирали би их први дан јер су руски системи ПВО у Украјини веома поуздани и ефикасни“, изјавио је високи званичник Министарства одбране САД за амерички лист.
Истиче се да ће испорука скупих ловаца и обука пилота за управљање њима трајати најмање годину дана и да неће утицати на ток догађаја.
„Амерички званичници су нагласили да ће чак и мали број авиона од 60 милиона долара 'појести' новац који би могао да се искористи за куповину возила, система ПВО или муниције. Поред тога, они су казали да ти ловци неће обезбедити надмоћ у ваздуху коју Украјинци желе. Обука пилота и испорука ловаца трајање годину или више – превише да би се нешто променило у борбама које су у току“, закључује лист.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО због испорука оружја Украјини. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да ће сваки терет који садржи наоружање за Украјину бити легитимна мета за руску војску. Москва је поручила да се земље НАТО „играју са ватром“ испоручујући оружје Украјини, те да то не доприноси руско-украјинским преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Амерички ловац Ф-16 Фалкон - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Специјална операција у Украјини
Столтенберг: Ф-16 нису чудотворни лек - неће променити ништа у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала