- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пресуда Босни, а не Додику – ближи се тренутак за Српску

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
Пратите нас
Иако није одржан главни претрес у Суду БиХ против Милорада Додика, наставак суђења ће показати да Босна као држава клизи у пропаст и да се ближи тренутак кад ће Република Српска прогласити независност, оцењује академик Витомир Поповић.
У Суду БиХ није одржан главни претрес у поступку против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића. Расправа није почела јер је Суд БиХ одбио захтев одбране за премештање поступка у бањалучки Основни суд, али одбрана има рок од три дана за жалбу и у том периоду не може почети главни претрес.
„Ми смо данас добили то решење, три дана истичу у понедељак и ми ћемо се тачно тад жалити“, изјавио је Додик после рочишта.

БиХ клизи у пропаст

За академика проф. др Витомира Поповића, бившег декана Правног факултета у Бањалуци одгађање главног претреса је очекивано. У Сарајеву сматрају да су они све и свја и за Бошњаке али и за Републику Српску, док у Српској знају да то није тако јер је Дејтон уредио односе међу ентитетима, каже Поповић за Спутњик.
Бошњаци би и даље да на принципу стварања унитарне државе жртвују и право и правду, што се јасно види на примеру суђења Додику коме се практично политички суди, а да се не зна ни зашто му се суди. Додику суде зато што не поштује одлуке високог представника који није високи представник и лажно се представља, додаје Поповић.
„Међутим, још горе је што Шмит донесе закон и пропише како ће се неко казнити на основу њега. То није било ни у време Бењамина Калаја и најгорих колонијалних времена која су остала иза нас, али је тако како јесте. Дакле, муслимани се грчевито боре да странци остану и у Уставном суду и да остане њихов утицај на рад Суда БиХ и свих других институција. Они би врло радо да се нађу у НАТО и да имају неке друге релације, а ми имамо другачији приступ. Сматрамо да је време странаца одавно прошло и да би односе у БиХ требало да уреде народи који у њој живе, који су конститутивни и равноправни и да ту нема мајоризације, прегласавања и да постоји ентитетски начин гласања и одлучивања. И ми ћемо се залагати за то.“
Поповић очекује да ће Суд БиХ одбити жалбу јер је, како каже, чињеница да читав поступак воде муслимани и зато је јасно да БиХ полако али сигурно клизи у пропаст. Јер, већи су сад антагонизми него што су били кад је потписан Дејтонски мировни споразум и сада има више неслагања него што је било у то време.

Ближи се проглашење независности Републике Српске

После одбијања жалбе, Суд ће да развлачи процес, и иако не може осудити Додика, осудиће га јер наводно није поштовао закон, а неће образложити да један човек не може донети закон и устоличити се као законодавна власт, сматра Поповић.
„Они на томе неће ни радити него ће рећи није поштовао 'закон' а за то је предвиђена казна таква кава је. То неће бити нека казна, рецимо, ако је до године дана, плаћа се и нема затвора. Али то њима није битно, битно им је да му забране да се бави политиком и да пошаљу поруку свима другима који се буду тако понашали да ће тако завршити. А онда би на сцену ступило доношење, односно наметање Закона о имовини, а онда и централизација БиХ. Мислим да од тога нема ништа и да је то једноставно немогуће. То је прича која је за нас завршена, имовина коју смо добили Дејтонским споразумом и Споразумом о сукцесији припада нама и ми смо се за то борили. Без тог стуба – територије и имовине, нема државе и они то знају добро и на тој основи покушавају да нас поткопају где год је то могуће“.
Уколико би Кристијан Шмит покушао да наметне неки нови закон о имовини, Република Српска би требало само да сазове Скупштину и прогласити је уставотворном и да прогласи независност. Наравно, требало би сачекати да се сложе још неке коцкице на међународном плану, пре свега да Русија заврши специјалну војну операцију у Украјини, закључио је Поповић.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
РЕГИОН
Није одржан главни претрес у поступку против Додика и Лукића, одбијен захтев одбране, следи жалба
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2023
РЕГИОН
Главни претрес Додику и Лукићу у Суду БиХ, председник Српске дочекан аплаузом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала