- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија више није „бензинска пумпа“ него највећа економија у Европи

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
Пратите нас
Бруто домаћи производ (БДП) Русије требало би да достигне раст од најмање 3,5% до краја ове године – по темпу раста економије Русија престиже све државе ЕУ, изјавио је председник те земље Владимир Путин.

„За 10 месеци ове године БДП Русије порастао је за 3,2 одсто. Данас је већи него што је био пре санкционог напада Запада. Очекује се да ће до краја ове године БДП порасти најмање 3,5 одсто. Руска економија је тренутно највећа економија у Европи и по темпу раста престиже све водеће земље Европске уније“, рекао је руски лидер на инвестиционом форуму „Русија зове!“.

Како је додао, у структури економског раста Русије све већи удео заузимају гране као што су производња и обрада, логистика, транспорт, грађевинарство, информисање, комуникације, стамбено-комуналне услуге. У другом кварталу ове године поменути сектори чинили су 54 одсто привредног раста, док су 44 одсто чиниле пратеће делатности: трговина и угоститељство.
„Само два одсто отпада на експлоатацију минералних сировина. Нека сад неко каже да је Русија 'бензинска пумпа', како су недавно покушавали да говоре“, поручио је Путин.
Такође је истакао да су плате у Русији порасле за седам одсто, а реални приходи за 4,4 одсто.
Притом, упркос жестоким западним санкцијама, расте број страних компанија које послују у Русији.
„Према подацима од 1. марта 2022. године, у Русији је било регистровано 24.100 страних организација, а 1. новембра ове године било их је скоро хиљаду и по више, односно 25.600. То указује на спремност и жељу страних компанија да раде у Русији“, оценио је руски председник.
Истовремено је нагласио да раст домаћег тржишта и ширење контаката Русије са страним земљама – државама Азије, Блиског истока, јужне Евроазије, Латинске Америке, Африке – отварају додатне могућности за руску привреду и скоро сваку врсту пословања.
Путин на инвестиционом форуму Русија зове - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
РУСИЈА
Путин: У свету почела ера кардиналних промена у којој само суверена и јака држава може опстати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала