- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Орбан: Мађарска не подржава антируске санкције које су против њених националних интереса

CC0 / Pexels/Gergely Meszárcsek / Мађарске заставе на згради парламента
Мађарске заставе на згради парламента - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
Пратите нас
Мађарска никада није подржавала санкције Европске уније против Русије које би противуречиле нашим националним интересима, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу француском листу „Поан“.
На питање новинара зашто он санкције против Русије назива глупим, иако је подржао сваки пакет санкција које је ЕУ усвојила, Орбан је одговорио да није био за санкције, као и да није увек могао да искористи право вета, већ је морао да пронађе правилан баланс.
„Против сам оних одлука и санкција које су у супротности са фундаменталним интересима Мађарске, као на пример, у енергетици. Такве санкције не долазе у обзир“, појаснио је Орбан.
Према његовим оценама, у историји Европе је тешко наћи један пример када су санкције заиста довеле до жељених резултата. С једне стране, у ситуацији са Русијом постоји проблем у реализацији санкција која је толико лоша да више страда ЕУ него Русија.
С друге стране, истакао је Орбан, ЕУ је по питању санкција против Русије „преварена“, јер упркос увођењу санкција против Москве, Американци удвостручују куповину нуклеарног горива.
„Док ми говоримо о санкцијама, други, међу којима су САД, избегавају санкције и добро послују“, закључио је мађарски премијер.
Изјавио је да Русија припада новој цивилизацији, али да то није разлог да се са њом не сарађује.
„Историјски, политички, географски и традиционално је то друга земља. Питање је да ли су наше разлике повод да се са њом не сарађује. Мој одговор је – није“, истакао је он.
Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је 28. новембра да ће 12. пакет антируских санкција бити одобрен на последњој седници министара спољних послова 27 држава која ће се одржати 11. децембра.
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
СВЕТ
Западни медији: Како Пентагон и даље купује руске нафтне сировине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала