- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пакао у земљи благостања: Дању и ноћу одјекују пуцњи, а деца су постала плаћене убице

© AFP 2023 / Christine OLSSON / TT NEWS AGENCYШведска полиција
Шведска полиција - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
Пратите нас
У многим шведским предграђима ових месеци даноноћно одјекују пуцњи - нарко-банде су у рату. Имају око тридесет хиљада чланова, што је више него што Шведска има полицајаца. Ове године је погинуло више од 50 људи, било је више од 140 експлозија.
Одакле толики пораст насиља? Екипа „Провереног“ потражила је одговоре од полицајаца, криминалиста, социолога, новинара, а разговарали су и са бившим осуђеником, Балканцем, који из прве руке прича како изгледа шведски криминални бос и зашто банде све више користе децу у свом прљавом послу.
И док поједини репери у тој земљи величају злочин, па и сами учествују у њему, пред камеру је изашао један од највећих шведских музичара др Албан.

Нестале су банде старе школе, сада владају мреже

Тридесетједногодишњи вођа банде Сатударах убијен је усред бела дана у тржном центру на југу Малмеа. Случај има сва обележја растућег шведског проблема о коме су почели да извештавају медији широм света. Ради се о једном од стотина обрачуна нарко-банди које углавном чине потомци досељеника. У пуцњави је рањен пролазник, а атентат је извршио 15-годишњи младић, преноси Дневник.хр.
„Извадили су му крв после убиства, био је дрогиран... Дакле, није знао шта ради и добио је три године кућног притвора“, рекао је извесни Анес, саговорник „Провереног“.
Он зна понешто о томе зашто су у Шведској, легендарној земљи благостања, врхунског бесплатног образовања, хуманизма и солидарности, нека од најтежих злочина почела да чине деца.
„Када сам био у тим водама, имао сам људе који су продавали за мене, били су релативно деца. Они једино смеју да продају, за њих нема казне“, рекао је Анес.
Прича о бандама у Шведској почиње крајем прошлог века са мотоциклистичким групама Хелс Ангелс и Бандидос. Наставља се са постхладноратовским злочиначким организацијама, међу којима се посебно истичу Јужни Словени.
Нова генерација, одговорна за стотине убистава последњих година, више нису банде старе школе, већ потпуно у духу 21. века - користе мрежу.
„Банде имају хијерархију, одређена правила, вођство, име, можда чак и лого, али криминалне мреже се састоје од појединаца који су слабо повезани једни с другима. Дакле, или се удружите са њима да почините одређени злочин, а затим идете својим путем, или сте члан једне криминалне мреже, али и друге, па чак и треће. И стално прелазите из једне у другу“, објаснио је криминолог Ардаван Хошнуд.
„Њихова лојалност се брзо мења. Једног дана су пријатељи, следећег су непријатељи“, додао је Ерик Асберг, полицијски командант за јужни Малме.

Стара гангстерска правила више не важе

Раскол у једном таквом хибриду банде и мреже узрок је десетина убистава која су последњих месеци потресла велике и мале градове. Организација се зове Фокстрот, по надимку вође – Fox или у преводу Лисица. Његово право име је Рава Маџид, курдског је порекла и вероватно је побегао у Турску. Сукобио се са својом десном руком Исмаилом Абдом званим Јагода.
„Пуцњаве су у последње време постале мало безобзирније и немилосрдније. Имали смо инцидената у којима су грешком погођени невини посматрачи“, приметио је Асберг.
Сцене експлозије зграде у граду Упсала обишле су свет. Мање је познато да је у њој убијена мајка Исмаила Абде Јагоде. Стари гангстерски кодови више не важе.
„Раније је то било између криминалаца, постојао је некакав уговор. Па, ако имам проблем са тобом, ти само мене убијеш. Сада више не, сада мешају породице, и очеве, и мајке, и све“, напоменуо је Анес.
Криминалне мреже почеле су да проналазе своје мале војнике у такозваним угроженим насељима, у којима етнички Швеђани ретко купују или изнајмљују станове. Нема краја онима које из деценије у деценију запљускују све већи таласи имиграната из све удаљенијих, ратом захваћених земаља: Сомалије, Палестине, Сирије.
„Деца која одрастају на овим просторима виде да њихови родитељи немају будућност. Родитељи су им незапослени. Можда имају здравствених и финансијских проблема“, каже социолог Микаел.
„Овој деци већ у основној школи прилазе неколико година старији регрутери банди. Обећавају им новац, луксузне сатове, луксузан живот, жене“, напомиње криминолог.
„Овде у Шведској нема затвора за децу. За једно убиство добију две-три године кућног притвора, , а за убиство 10.000 евра, или 5.000 евра. Тако убиства најчешће почине малолетници узраста од 14 и 16 година“, рекао је Анес.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала