- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Русима дозвољено учешће на Олимпијским играма у Паризу – у неутралном статусу

© Sputnik / Anton Denisov / Уђи у базу фотографијаСедиште Међународног олимпијског комитета у Лозани
Седиште Међународног олимпијског комитета у Лозани - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
Пратите нас
Међународни олимпијски комитет (МОК) дозволио је индивидуалним спортистима из Русије и Белорусије да учествују на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, саопштено је на сајту те организације.
„Извршни савет Међународног олимпијског комитета донео је одлуку да појединачним неутралним спортистима, који су се квалификовали према постојећим квалификационим системима Међународних федерација, дозволи да учествују на Олимпијским играма 2024. у Паризу“, наводи се у саопштењу.
Како је прецизирано, „индивидуални неутрални спортисти“ су спортисти са руским или белоруским пасошем. Према саопштењу, тренутно има само 11 таквих спортиста – осам са руским и троје са белоруским пасошем.
Спортистима који активно подржавају специјалну војну операцију у Украјини неће бити дозвољено да учествују на ОИ у Паризу, као ни спортистима и тренерима који имају уговоре са војним органима или националним безбедносним агенцијама. Такође, на Олимпијским играма у Паризу биће забрањени било каква обележја Русије и Белорусије на званичним местима и на званичним догађајима.
Руски и белоруски спортисти који буду желели да учествују на Олимпијади мораће да потпишу споразум са допуњеном Олимпијском повељом, укључујући одредбу о поштовању „мирне мисије олимпијског покрета“. Руски и белоруски спортисти који се квалификују за ОИ биће означени као неутрални спортисти (АИНС).
МОК је 28. марта препоручио међународним федерацијама да дозволе Русима и Белорусима да се такмиче, али под условом да не подржавају специјалну војну операцију и да нису повезани са војним спортским друштвима.
Олимпијске игре у Паризу биће одржане од 26. јула до 11. августа 2024. године.
Руски председник Владимир Путин на пленарној седници јубиларног 20. заседања међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
РУСИЈА
Путин: Руски спортисти изложени дискриминацији; Олимпијске игре - средство политичког притиска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала