- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Ел-Сиси о ситуацију у Гази: Решење само уз признање палестинске државе

© Sputnik / Михаил Метцель / Уђи у базу фотографијаПредсдник Русије Владимир Путин и председник Египта Абдел Фатах ал Сиси
Предсдник Русије Владимир Путин и председник Египта Абдел Фатах ал Сиси - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2023
Пратите нас
Председници Русије и Египта, Владимир Путин и Абдел Фатах ел-Сиси, разговарали су телефоном о најновијим дешавањима у Појасу Газе.
Они су размотрили испоруке хуманитарне помоћи и договорили се да наставе рад на томе да се успостави прекид ватре.
Како се саопштила канцеларија египатског председника, лидери су истакли значај напора за решавање палестинског питања на бази две државе и признања палестинске државе у складу са резолуцијама УН .
"Председника Ел-Сисија је телефоном позвао руски председник Владимир Путин. Током разговора размотрили су ситуацију у региону, посебно у Појасу Газе и на палестинским територија имајући у виду напету политичку и хуманитарну ситуацију", наводи се у саопштењу званичног представника шефа египатске државе Ахмеда Фахмија.
Руски председник захвалио је египатском лидеру на помоћи при евакуацији руских држављана из Газе и допремању руске хуманитарне помоћи у Газу, саопштио је Кремљ.
Путин је недавно о ситуацији на Блиском истоку разговарао и са лидерима Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Ирана.
Подсетимо, САД су ноћас ставиле вето на резолуцију у Савету безбедности Уједињених нација о тренутном прекиду ватре у Гази. Огласила се Русија која је поручила да је том одлуком Америка изрекла смртну казну хиљадама цивила.
За резолуцију је гласало 13 чланица СБ УН. Против су биле САД, а Велика Британија је била уздржана. Коаутори резолуције су 97 земаља, чланица УН.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
РУСИЈА
Како је Путин изазвао геополитички срчани удар код лидера Запада – у само два дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала