Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Командант Кфора: Безбедносна ситуација на КиМ мирнија, али и даље крхка

© AP Photo / Visar KryeziuКфор
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
Пратите нас
Безбедносна ситуација на Космету је мирнија, али и даље крхка, а Кфор наставља да спроводи свој мандат УН, потпуно и непристрасно, каже у интервјуу за Косово онлајн командант ове мисије генерал-мајор Озкан Утулаш.
Командант Кфора наводи да је „након пораста тензија протеклих месеци, НАТО распоредио 1.000 додатних војника и теже наоружање“.
„Учетворостручили смо присуство Кфора на северу Косова и утростручили број патрола, укључујући и дуж административне линије. Све у свему, безбедносна ситуација је сада мирнија, али је и даље крхка. Ово су разборити кораци како би се осигурало да мисија Кфора настави да испуњава свој мандат УН – на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године – да обезбеди безбедно и сигурно окружење за све заједнице које живе на Косову, и слободу кретања“, рекао је он.
Утулаш је нагласио да Кфор наставља да делује као „трећи реагујући“ фактор на Косову, после Косовске полиције и мисије владавине права ЕУ (Еулекс).
„НАТО је снажно посвећен безбедности на Косову и Кфор ће остати колико год буде потребно, у складу са нашим мандатом УН. Кфор наставља да ствара безбедносни оквир, неопходан да би дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ напредовао, што је једини пут ка трајном миру и стабилности за добробит свих заједница и регионалној стабилности“, каже генерал Улуташ.
Он је истакао и да „свако распоређивање Косовских безбедносних снага на северу Косова захтева сагласност Кфора“.
„Очекујемо благовремене консултације о било којој акцији косовских безбедносних снага или косовске полиције која би могла да утиче на регионалну безбедност. У редовном сам контакту са представницима косовских безбедносних организација и начелником Генералштаба Војске Србије. Рачунам на њихову континуирану сарадњу“, нагласио је.
На питање како види најаве, између осталих и председника Украјине Зеленског, да би Балкан могао да постане следеће светско жариште, Улуташ каже да неће спекулисати о било каквом будућем сценарију.
„Помно пратимо сва релевантна безбедносна дешавања у региону. Кфор има агилно, флексибилно и видљиво присуство широм Косова. Остајемо будни и ласерски фокусирани на свакодневну имплементацију наше мисије УН, и остајемо спремни да се ухватимо у коштац са сваком ситуацијом која може утицати на безбедносно окружење, у складу са нашим мандатом УН“, рекао је командант ове мисије на Косову и Метохији.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
СРБИЈА
„Важно да народ на северу КиМ има струју“: Вучић о уговору КЕДС-а и Електросевера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала