Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Важно да народ на северу КиМ има струју“: Вучић о уговору КЕДС-а и Електросевера

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLIĆПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је задовољан што су Косовска компанија за дистрибуцију електричне енергије (КЕДС) и Електросевер постигли договор, чиме се избегава могућност да народ на северу КиМ остане без електричне енергије.
„Још гледамо детаље, следи потписивање уговора са становништвом. Као што знате, свега 11 одсто људи на северу је плаћало струју. Задовољан што су КЕДС и Електросевер постигли договор и тиме избегавамо сваку могућност да народ на северу КиМ остане без електричне енергије“, рекао је Вучић и додао:
„И за нас је било још једно важно питање, да се оваквим споразумом не прејудицира питање имовине и мислим да су то ствари које смо успели да урадимо“.
Упитан да ли је добио неки коментар међународне заједнице на то што је Приштина Србима на КиМ забранила да гласају на предстојећим изборима, Вучић је одговорио одрично.
„Биће неко њихово саопштење, и то вам је то. Наћи ће они неки разлог да Србе опет окриве за нешто. Оно што је за нас важно је да чувамо своју позицију и гледамо како да Србију гурамо напред“, напоменуо је Вучић.

„Радићу са Радевом на решавању политички инцидентних ситуација“

Вучић је, одговарајући на питања новинара после пуштања у рад гасног интерконектора Србија-Бугарска, да ли је са Радевим разговарао о транзитним таксама за гас и ако јесте до каквог је договора дошло, поновио да је са бугарским колегом Руменом Радевом разговарао о свим отвореним питањима.
„Договорили смо се ако је потребно да се чујемо телефоном сваки дан како бисмо смањивали било какве политички инцидентне ситуације између Србије и Бугарске, и да видимо како да решавамо проблеме“, истакао је Вучић.
Председник Србије изјавио је данас да је у претходне четири године урађено више по питању гасне интерконекције него у претходних 70 година.
Он је истакао да неке земље уопште немају гас, те да је за Србију важан развој гасне интерконекције, између осталог, и због реиндустријализације.
Вучић је подсетио да се гради гасна интерконекција према Северној Македонији, као и да се нада да ће моћи да се гради и према Босни и Херцеговини и Републици Српској.
Поред тога, навео је да ће следеће године кренути радови на изградњи нафтовода између Србије и Мађарске.
„Морамо да градимо нафтовод између Србије и Мађарске како бисмо могли да имамо бољи приступ јефтинијој нафти“, рекао је Вучић и додао да Србија мора да ради и на диверзификацији снабдевања нафтом.
Он је додао да ће се радити на томе да следеће године стопа раста буде четири одсто, упркос томе што ММФ прогнозира стопу раста од 3,6 одсто.
„То ће значити много веће повећање плата и пензија, да ћемо морати много да инвестирамо као држава, али и да расте стопа страних инвестиција“, нагласио је Вучић.
Истакао је да Азија постаје све значајнији инвеститор у Србији и да верује да ће се тај тренд наставити.
Вучић је такође у данашњем обраћању најавио да ће камен темељац за италијанску компанију Аристон бити постављен крајем фебруара или почетком марта наредне године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала