- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић, Радев, Алијев и Жиофре притисли тастер: Пуштен у рад гасни интерконектор Србија-Бугарска

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLIĆПредседници Србије, Бугарске и Азербејџана пустили су у рад гасну интерконекцију Србија-Бугарска
Председници Србије, Бугарске и Азербејџана пустили су у рад гасну интерконекцију Србија-Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић, председник Бугарске Румен Радев, председник Азербејџана Илхам Алијев и шеф делегацији ЕУ у Србији у Србији Емануел Жиофре пустили су у рад гасну интерконекцију Србија-Бугарска. Они су на свечаној церемонији, у гасној станици Трупале код Ниша, заједно притисли тастер и покренули гасовод.
Вучић је претходно, приликом обиласка гасне станице, рекао да ће пуштањем интерконектора Србија обезбедити диверзификацију и алтернативу у снабдевању гасом и да ће у будућности бити сигурнија земља по питању енергетске безбедности.
„Србија ће сада моћи да купи на отвореном тржишту гас на седам терминала“, рекао је Вучић.
Бугарски председник је прецизирао да тренутно гас може да се купи на шест терминала, а да ће од марта бити могуће купити гас на седам.
Вучић је рекао и да Србија и Бугарска могу додатно да унапреде односе и да ће бити решени сви преостали проблеми.
„Ми смо данас разговарали о томе и гледаћемо да решавамо те ситније проблеме који постоје, око књига и уџбеника и других ствари, тако да ћемо то да решимо, као и све друге ствари“, навео је Вучић.
Вучић је са председницима Бугарске и Азербејџана обишао гасну станицу Трупале. Заједно са председницима три земље стигао је и амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре.
Вучић је, на церемонији почетка рада гасног интерконектора Србија-Бугарска, изјавио да не може да говори због правила да се месец дана пред изборе, како је рекао, не можете похвалити оним што сте урадили за земљу. Стога је замолио да се, уместо њега, обрати министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.
Министарка је изразила задовољство зато што је према њеним речима ово велики дан пре свега за односе наших земаља.
„Иако је овај пројекат планиран већ дуги низ година и обезбеђивање средстава пре свега из ЕУ, хвала им на томе, трајало дуго година, успели смо за само годину дана да завршимо радове, и да се договоримо са нашим пријатељима из Азербејџана о испорукама гаса, али такође и да координирамо са пријатељима из Бугарске, да се повежемо да се спојимо на граници између Србије и Бугарске, и такође да можемо овај пројекат симултано да завршимо и са једне и са друге стране границе. Важан, велики пројекат међународни, гасовод који је важан и за позиционирање Србије за снабдевање гасом централне и источне Европе, али и за даљу гасификацију јужног и југоисточног дела Србије“, изјавила је Ђедовић Хандановић.

Алијев: Церемонија пријатељства и партнерства

Председник Азербејџана Илхам Алијев рекао је данас да ће пуштање у рад интерконектора допринети развоју Србије, али и да ће допринети побољшању енергетске сигурности не само Србије, већ и целе Европе.
„Данашња церемонија је церемонија пријатељства и партнерства, желим да честитам председницима Србије и Бугарске. Гасовод ће допринети енергетској безбедности Србије и Бугарске, као и Европе“, рекао је Алијев.
Додао је да је Азербејџан, проналазећи партнера у Србији, проширио свој простор за извоз гаса.
© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLIĆПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
Председник Азербејџана Илхам Алијев
„Ми смо извозили гас у осам земаља, а сада је Србија девета земља у коју ћемо извозити гас. Све су то европске земље, а данашње пуштање интерконектора у рад ће допринети побољшању европске енергетске безбедности“, навео је Алијев.
Алијев се захвалио председнику Србије на позиву и прилици да поново посети Србију за коју је рекао да је прелепа и нагласио да је након прошлогодишње посете, Вучић након само месец дана од те посете, дошао у Азербејџан, као и да то сведочи брзом развоју односа две земље.
„Ми смо стратешки партнери и потписали смо Споразум и о стратешком партнерству. Кроз наша дела ми потврђујемо посвећеност овоме што смо потписали. Желим да истакнем да су моји лични односи и пријатељство са Александром допринели овом нашем развоју“, рекао је председник Азербејџана.
Алијев је додао да ће до 2027. Азербејџан удвостручити извоз гаса у Европу, и да одлучно иде ка том циљу.
„Достигли смо извоз већи од осам милијарди кубних метара, а ове године ће бити већи од 12 милијарди“, рекао је Алијев и додао да ће то чинити 50 одсто извоза широм света.

Радев: Мењамо енергетску мапу Европе

Председник Бугарске Румен Радев изјавио је данас да се пуштањем у рад гасног интерконектора између Србије и Бугарске мења енергетска мапа Европе.
„Зато што интерконектор представља гаранцију за диверсификацију и безбедност снабдевања не само за наше две земље већ за цео регион и није случајно да је то препознала и Европска комисија као пројекат од узајамног интереса“, поручио је Радев.
© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLIĆПредседник Бугарске Румен Радев
Председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
Председник Бугарске Румен Радев
Радев је истакао да је интерконектор много више од повезивања наших националних гасних мрежа.
„Интерконектор Србија-Бугарска представља много више од инфраструктурног пројекта, то је симбол растућих технолошких капацитета у нашим земљама, то је симбол успешне и плодоносне сарадње између Србије, Бугарске и Азербејџана. Сарадња која води ка дугорочном отпорном економском расту нашег региона јесте израз наше воље да заједно градимо своју европску будућност. То је показатељ амбициозне визије Европске уније за безбедне и поуздане енергетске изворе“, истакао је бугарски председик.
Церемонији су присуствовали и министри у Влади Србије Ивица Дачић, Милош Вучевић, Никола Селаковић, као и директор Србијагаса Душан Бајатовић.
Касније током дана, на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ биће одржан приказ противдронских ПВО система, беспилотних и управљаних ваздухопловних и земаљских борбених платформи, као и способности падобранских и специјалних јединица.

Гасни интерконектор дугачак 170 километара

Завршетком радова на гасоводу до Бугарске омогућиће се сигурније и стабилније снабдевање Србије гасом из различитих извора, посебно из Азербејџана.
Изградња новог гасовода у дужини од 109 километара од Ниша до Димитровграда трајала је 12 месеци. Укупна дужина двосмерног гасовода Србија-Бугарска је 170 километара, од Новог Искара, у близини Софије, до Ниша.
Србија је потписала уговор о интерконекцији са „Булгартрансгасом“ и комерцијални уговор о снабдевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја 2024. године.
Укупна вредност гасног интерконектора Ниш-Димитровград-Бугарска, износи 85,5 милиона евра. Пројекат је финансиран делом кроз бесповратну помоћ ЕУ, у висини од 49,6 милиона евра, као и 25 милиона евра повољног кредита Европске инвестиционе банке који ће Србија плаћати за део гасовода који пролази кроз Србију.
Република Србија је за овај пројекат издвојила 15 милиона евра и 7,5 милиона евра за припремне радове и пројектовање.
Гас чини 13 одсто потрошње примарне енергије у Србији и до сада је могао да се добије само са две улазне тачке, преко гасовода Балкански ток и из Мађарске.
Вентил за гасовод  - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2023
ЕКОНОМИЈА
Вучић: Гасни интерконектор важан за Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала