- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Будимпешта навела услов за одустајање од вета на 12. пакет санкција Русији

© Sputnik / Лола ЂорђевићМађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто
Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто  - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Мађарска ће ставити вето на 12. пакет санкција против Русије, уколико мађарској компанији MOL не дозволе да продаје руске нафтне деривате у Хрватској и Чешкој, изјавио је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто.
Према његовим речима, 5. децембра су истекла правила према којима мађарска нафтна компанија MOL може да извози деривате од руске нафте на чешко и хрватско тржиште.
„Дали смо до знања да нећемо ставити вето на тај пакет санкција, ако MOL и даље буде могао да извози нафтне деривате на чешко и хрватско тржиште“, рекао је Сијарто мађарским новинарима.
Он је, такође, рекао да је Мађарска на самиту шефова дипломатије земаља Европске уније одбила предлог да се смањи рок за испоруку нафте из Русије преко нафтовода „Дружба“.
„Током преговора одбили смо покушај да се приближи коначни датум искључивања Мађарске из куповине руске нафте преко нафтовода 'Дружба'. Била је земља која је желела да прекине важење нашег изузећа у кратком року“, рекао је Сијарто и још једном потврдио да Будимпешта не подржава санкције које наносе штету мађарским националним интересима.
Сијарто је, такође, рекао да Мађарска и даље није сагласна да се из Европског фонда за мир издвоји 500 милиона евра за куповину оружја Украјини.
„И даље смо против издвајања 500 милиона евра из Европског фонда за мир, имајући у виду то да у Украјини доносе економске одлуке које штете мађарским интересима. Пре свега, на списку међународних спонзора рата и даље се могу наћи и мађарска предузећа и лица, пре свега, ОТР, а за нас је то неприхватљиво“, истакао је Сијарто.
Према његовој оцени, стратегија Европске уније о Украјини није само пропала, него и нема наде да ће почети да функционише у будућности.
Сијарто је додао да је Мађарска на самиту шефова дипломатије ЕУ скренула пажњу на то да Украјина није дала извештај о томе како је искористила 80 милијарди евра који су јој раније додељени.
Мађарски премијер Виктор Орбан на самиту Европске политичке заједнице Гранади - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Орбан води тајне преговоре о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала