- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кијев спреман да „поскочи и заигра“ ако треба само да уђе у ЕУ

© AP Photo / Sergei GritsДемонстранти држе заставе ЕУ и Украјине испред споменика украјинском песнику Тарасу Шевченку у центру Доњецка
Демонстранти држе заставе ЕУ и Украјине испред споменика украјинском песнику Тарасу Шевченку у центру Доњецка - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да је Кијев спреман да „скаче и игра“ ако треба како би испунио услове које је ЕУ поставила за придруживање савезу.
„Све кључне препоруке Венецијанске комисије су имплементиране у украјинско законодавство. Можемо и да скачемо и играмо ако то буду додатно захтевали од нас. Али треба играти поштено. Ако нам кажу да нешто урадимо и ако ми то урадимо, то треба да буде забележено као резултат“, рекао је Кулеба уочи седнице министара спољних послова земаља ЕУ у Бриселу.
Такође је изразио уверење да ће се процес ширења ЕУ наставити и да ће Украјина бити у савезу. Међутим, остаје питање да ли ће неко успети да успори тај процес или ће придруживање Кијева ићи глатко, истакао је Кулеба.
Подсећамо, Мађарска блокира осму траншу војне помоћи Кијеву из Европског мировног фонда у износу од 500 милиона евра, као и пакете војне (20 милијарди евра) и макрофинансијске (50 милијарди евра) подршке Кијеву од ЕУ за период 2024-2027. године. Поред тога, Будимпешта се противи покретању преговора о приступању Украјине ЕУ на самиту ЕУ 14-15. децембра.
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
СВЕТ
Амерички сенатор: Украјина ће морати да уступи део територије Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала