- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Није грешка него одлука“: Амерички вето у УН значи наставак крвопролића у Гази

© AP Photo / Mohammed HajjarРушевине у граду Гази
Рушевине у граду Гази - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Пратите нас
Вето САД на нацрт резолуције УН о ситуацији у Гази значи наставак крвопролића у Појасу „не грешком, већ одлуком“, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Против су гласале само САД – опет, као и 18. октобра за бразилски нацрт резолуције, користећи право вета. То значи наставак монструозног крвопролића и катастрофална разарања која ће се десити и која се дешавају 'не грешком, него одлуком', како је рекао стални посматрач Палестине у УН Ријад Мансур. Одлуком једне земље – САД“, наводи руска страна.
Напомиње се да су поред нацрта резолуције о прекиду ватре, представници УАЕ припремили и изнели на разматрање Савета безбедности УН још један документ – о повећању и праћењу испоруке хуманитарне помоћи Гази. У току је завршна фаза разговора међу чланицама СБ УН о том тексту, наводи руско Министарство.
Подсећамо, САД су 8. децембра искористиле право вета у СБ УН и блокирале нацрт хуманитарне резолуције УАЕ у којој је захтеван моментални прекид ватре у зони палестинско-израелског сукоба. За документ је гласало 13 од 15 чланица Савета безбедности, укључујући Русију и Кину. Велика Британија је била уздржана. Ово је друга резолуција од почетка ескалације сукоба на Блиском истоку коју су блокирале САД.
Бомбардовање Газе - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2023
СВЕТ
САД ставиле вето на резолуцију у СБ УН о прекиду ватре у Гази, Русија послала оштру поруку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала